Panerai Luminor 1950 3 Days Chrono Flyback Automatic Ceramica PAM580 001

SIHH 2015: Panerai Luminor Chrono Flyback Ceramica PAM580

Iako ćemo još malo pričekati do prvog velikog sajma sljedeće godine (koji će otvoriti svoja vrata sredinom siječnja 2015.) Panerai već mjesecima radi i priprema materijale i informacije o novim modelima koje će predstaviti na SIHH-u. Očekuje se nekoliko novih Luminor modela iz ‘Luminor 1950’ serije, ali poznavajući Panerai gotovo sigurno ćemo vidjeti i par modela iz tradicionalne Historic kolekcije. No, prvi model za kojeg su izbacili par preview fotografija je novi keramički Chrono Luminor sa flyback funkcijom i centralnom minutnom kazaljkom, “pomalo” duljeg imena Panerai Luminor 1950 3 Days Chrono Flyback Automatic Ceramica PAM580.

Prije dvije godine Panerai je predstavio svoj potpuno novi chronograph mehanizam P.9100. Kao i svi najnoviji mehanizmi posljednje generacije ima najnovije feature-e poput keramičkih ležaja rotora, column kotača i vertikalne spojke koja omogućuje daleko finije i preciznije startanje chronographa. No ako se malo zagledate u brojčanik, možete uočiti da se ne radi o još jednom tipičnom chronographu sa mnoštvom sub-dialova i nepotrebnih skala. Razlog tome je što novi in-house P.9100 kalibar koristi centralnu sekundnu i minutnu kazaljku za chronograph, nešto ala legendarni Lemania 5100 mehanizam. I to je upravo jedan od razloga zašto bi ovaj model mogao biti totalni hit na tržištu. Praktički jedina stavka koja bi mogla ohladiti prosječnog ljubitelja Panerai-a je cijena, a iako još nije službeno poznata, vjerojatno će se kretati između 15.000 i 30.000 dolara (donja i gornja cijena se odnosi na identične modele od čeličnog i zlatnog kućišta a vjerujemo kako će keramički model pasti negdje u ‘sredinu’).

Panerai se u ovom slučaju nije odlučio na XXL veličinu kućišta (47mm), stoga je dimenzija nešto prihvatljivija sa 44mm. Brojčanik je napravljen u tradicionalnom “sendvič” stilu sa izrezanim markerima a iluminacijski premaz je bež boje kako bi se djelomično postigao efekt patine, kao što je to slučaj na starijim Panerai modelima sa iluminacijom na bazi tricija i radija. Bež iluminacija je detalj oko kojeg ima najviše podijeljenih mišljenja, ali mora se priznati kako poprilično dobro paše uz Assolutamente kožni remen koji stiže u paketu sa ovim modelom. Pozadinsko safirno staklo otkriva chronograph P.9100 mehanizam koji je u stilu svih keramičkih modela, obrađen finišom u potpuno tamnim tonovima. Za dašak boje na brojčaniku je zaslužna chrono sekundarka, obojana u Panerai “plavu”, koja vrlo jasno može naglasiti susjednom ljubitelju branda kako nije riječ o još jednom običnom Luminor modelu.


There are no comments

Add yours