MB&F HM6 Space Pirate

Ako nas malo dulje pratite na Portalu Satova, tada ste vrlo vjerojatno primijetili da smo teški ljubitelji MB&F manufakture. Svake godine željno iščekujemo nove, revolucionarne modele predstavljene od strane glavnog uma koji stoji iza svih kreacija – Max Bussera. I iz godine u godinu, MB&F nije razočarao, konstantno pomičući tu granicu dizajna, inovativnosti i tehničke izvedljivosti svojih urarskih remekdjela. Tako i novi Space Pirate nije nikakav izuzetak, čak štoviše, vjerojatno je riječ o vizualno najimpresivnijem modelu u kratkoj povijesti ove izvrsne manufakture. MB&F HM6 Space Pirate neće sigurno ući u kategoriju najljepših ili kultnih urarskih modela. Međutim, ako ga i ikada vidite u živo, nećete ga sigurno zamijeniti sa niti jednim drugim ručnim satom. To je izvorno i isključivo MB&F!

U novom Space Pirate modelu se može uočiti mnoštvo ‘DNA’ detalja sa prijašnjih Horological Machine modela. Detalji poput safirnih kupola na kutevima kućišta su preuzeti sa HM3 MoonMachine-a, a centralni leteći Tourbillon smo mogli vidjeti i na još jednom vrlo impresivnom, doduše nešto klasičnijoj formi, Legacy Machine 1. Zasigurno najviše pažnje će se pridodati organskom i fluidnom dizajnu kućišta. Kao i sa svim prijašnjim modelima, MB&F je uvijek tražio inspiraciju u biologiji, znanstvenoj fantastici i filmovima. Tako je novi HM6 Space Pirate inspiriran japanskim crtanim filmom Captain Future iz 1970, gdje glavni lik putuje svemirskim brodom “The Comet”. Kompletno kućište je napravljeno od jednog bloka titana tipa 5, materijala koji je jako popularan u zrakoplovstvu i NASA svemirskim letjelicama. No, toliko robustan materijal  i nije najidealniji za tako finu obradu i kompleksne linije. Stoga je utrošeno preko 100 radnih sati brušenja i poliranja kako bi se postigao željeni oblik kućišta.

Moderna inačica The Comet-a

Najimpresivniji detalj su safirne kupole, točnije njih devet komada raspoređenih geometrijski duž kućišta. Safirne kupole na prednjoj strani čuvaju dvije sfere, sa svojevrsnim brojčanima koje prikazuju tekuće sate i minute. Na suprotnom kraju se nalaze također dvije kupole, međutim one su zadužene za prikaz dvije aluminijske zračne turbine. MB&F ne samo da se ističe svojim dizanom, već i tehničkim izazovima koje stavlja pred sebe. Spomenute aluminijske turbine su direktno spojene na glavni rotor mehanizma (vidljiv na pozadini preko safirnog stakla) i imaju ulogu ‘kočnice’ ukoliko se uslijed pretjerane kretnje sa rukom, rotor zavrti prevelikom brzinom. Time se ujedno i umanjuju sile koje utječu na sustav navijanja, čime im se i produljuje vijek trajanja. 

U samom centru ‘trupa’ stoji središnja safirna kupola, koja prikazuje 60 sekundni leteći tourbillon. Međutim, stvari postanu interesantne kada okrenete krunicu na 9h. U tom slučaju, štit koji se nalazi sa obje strane tourbillona se zatvara, doslovno kao očni kapak napravljen od titana. 

Pozadina sata nije ništa manje impresivna od prednje strane, a prikazuje fantastično uređen in-house kalibar od 475 komponenata. Dimenzije kućišta su čak i po današnjim trendovima poprilično velike (49.5mm x 52.3 mm x 20.4mm), međutim MB&F mora biti takav: ogroman, uočljiv i impozantan! MB&F HM6 Space Pirate je zasad predstavljen isključivo u kućištu od titana, i to svega 50 primjeraka koji će se prodavati po cijeni od 215.000 CHF. Za više detalja posjetite MB&F na njihovom službenom webu.


There are no comments

Add yours