download

Breguet Classique Chronométrie 7727 proglašen najboljim satom na Grand Prix d’Horlogerie de Geneve

Grand Prix d’Horlogerie de Geneve, odnosno svojevrsna “dodjela Oskara” za urarske manufakture je prošli tjedan održana u Ženevi, gdje su se u petnaest različitih kategorija natjecale najprestižnije urarske manufakture sa svojim najnovijim ovogodišnjim modelima. Glavna i zlatna AIGUILLE D’OR nagrada je pripala Breguet-u, točnije modelu Classique Chronométrie 7727. Ovaj sat vrlo tradicionalnog izgleda zapravo u sebi sadrži najmoderniju urarsku tehnologiju koja je rezultat od nekoliko godina istraživanja i inovacije mehanizma sa ultra visokom frekvencijom nemirnice koji uključuje i šest novih patenata.

Classique Chronométrie 7727 je zapravo tipičan Breguet po pitanju dizajna. Samo na brojčanik od bijelog zlata su utrošeni sati ručne reljefne obrade (čak čest različitih Guilloché uzoraka) a kućište promjera 41mm sa zavarenim prihvatima je postalo tradicionalan trademark za ovu luksuznu manufakturu. No, iako je vizualni dio priče gotovo sigurno utjecao na dobivanje glavne nagrade, glavni dio priče je ipak sakriven ispod brojčanika. Poznata je činjenica kako je magnetizam glavni ‘neprijatelj’ mehaničkih satova. Ne samo da vrlo negativno utječe na rad nemirnice i sveukupnu točnost, već dovoljno jako magnetsko polje može i u potpunosti zaustaviti mehanički sat. Inženjeri u Breguetu nisu samo željeli konstruirati sat koji je u potpunosti otporan na magnetska polja, već su željeli iskoristiti tog ‘neprijatelja’ u svoju korist.

Iako ovaj model tehnički nije prvi sat koji koristi magnete unutar mehanizma (TAG Heuer Pendulum sa magnetskom nemirnicom trži tu titulu), ipak je riječ o prvom komercijalom satu koji doslovno radi i u praksi, van laboratorija. Riječ je o sustavu koji je sastavljen od dva sićušna magneta, postavljena iza rubina koji drže na mjestu osovinu nemirnice. Sa prednje strane, odnosno strane brojčanika jedan od ta dva magneta je jači, te je upravo on zaslužan da osovina nemirnice sigurno stoji na samom rubinu.

Magnet nešto manje jačine se nalazi na suprotnoj strani osovine (na slici je na nižoj lokaciji) i upravo on onemogućava da osovina nemirnice dodiruje rubin već da lebdi u zraku zahvaljujući magnetskim silnicama. Magneti u ovom slučaju služe kao anti-shock sustav. Pri malim vibracijama gotovo da i nema utjecaja na rad nemirnice. Jače vibracije ili udarci mogu izbaciti osovinu nemirnice iz svoje pozicije, međutim upravo tu glavnu ulogu preuzimaju magneti koji vračaju osovinu u svoj osnovni položaj.

I s obzirom da magneti konstantno drže osovinu nemirnice u identičnom položaju neovisno o poziciji sata u prostoru, trenje na gornjem rubinu je uvijek konstrantno, stoga je i puno lakše regulirati sat u manjim tolerancijama. U regularnim satovima opterećenje na rubine ovisi o položaju sata, pogotovo u vertikalnom položaju kada je pritisak težine osovine nemirnice najveći. Korištenje magneta u mehaničkom satu za sobom povlači i niz drugih mjera zaštite. Na sreću, sestrinska manufaktura u Swatch grupi (Omega) je postala ekspert u razvijanju mehanizama otpornih na magnetizam (pročitajte našu najavu za Omegin prvi pravi anti-magnetski sat) stoga su i opremili novi zaprečni mehanizam sa svim komponentama isključivo napravljenim od silicija.

Silicij je u urarstvu poznat već niz godina kao idealni materijal za komponente koje nemaju utjecaj na magnetska polja. Uz to je i vrlo lagan, jeftin za proizvodnju, fleksibilan i ima izuzetno visoku toleranciju na trenje. Upravo zato je i na nemirnicu postavljena ne jedna, već dvije opruge od silicija čime se radna frekvencija podigla na 10Hz, točno duplo od najbržih nemirnica koje se koriste u modernim satovima (poput Zenith El Primera koji kuca na 36.000 BPH). Drugim riječima, Breguet garantira da njihov mehanizam radi u rasponu od -1 do +3 sekunde na dan.

Kao što se i očekuje od Bregueta, ostatak sata je izveden sjajno. Klasičan dizajn brojčanika i kazaljki je bezvremenski, a pogotovo su nam se dopala dva mala subdiala pri samom vrhu brojčanika koji prikazuju tekuće sekunde (veći subdial u centru) i manji koji prikazuje desetinke sekunde. Na 5h lokaciji se našao i indikator rezerve snage koji prikazuje maksimalnu rezervu od 60 sati. Jedini detalj koji se ipak ne uklapa u ovaj tradicionalan dizajn sata je natpis “10 Hz”, koji bi ipak primjerenije izgledao na pozadini. Iako je sivog tona i praktički neuočljiv, djeluje kao da je na krivom mjestu.

Mehanizam je naravno ukrašen po najvišim švicarskim standardima, a s obzirom o kakvoj se tehnologiji radi i prestižnoj manufakturi, cijena i nije toliko pretjerana. No, još uvijek se radi o skupom satu za kojeg morate izdvojiti preko 50.000 ‘švicaraca’.

Pobjednici ostalih kategorija Grand Prix d’Horlogerie de Geneve 2014:


MEN’S WATCH – URBAN JÜGENSEN CENTRAL SECOND


LADIES WATCH – BLANCPAIN OFF-CENTERED HOUR


PETITE AIGUILLE (Najbolji sat ispod cijene od  7500 CHF) – GRAND SEIKO HI-BEAT GMT


STRIKING WATCH – HUBLOT CLASSIC FUSION CATHEDRAL MINUTE REPEATER TOURBILLON


SPORTS WATCH – ZENITH EL PRIMERO LIGHTWEIGHT


JEWELRY – BULGARI DIVE HIGH JEWELRY EMERALDS


CHRONOGRAPH – DE BETHUNE DB29 MAXICHRONO TOURBILLON


LADIES HIGH MECHANICAL – CHRISTOPHE CLARET MARGOT


REVIVAL – OMEGA SPEEDMASTER “DARK SIDE OF THE MOON”


CALENDAR – A. LANGE & SOHNE RICHARD LANGE TERRALUNA


ARTISTIC CRAFTS – KARI VOUTILAINEN HISUI


TOURBILLON – GRONEFELD PARRALAX TOURBLLON


MECHANICAL EXCEPTION – URWERK EMC


There are no comments

Add yours