Vacheron-Constantin-Maitre-Cabinotier-Astronomica_1

Predstavljamo vam Vacheron Constantin Maitre Cabinotier Astronomica

Jedan od trenutačno najkompliciranijih mehaničkih ručnih satova je nedavno predstavljen na prestižnom Watches and Wonders sajmu, i to od strane najstarije manufakture u urarstvu – Vacheron Constantin. Mehaničko remekdjelo posjeduje čak 15 komplikacija (začudo, to i nije najkompliciraniji Vacheronov model u povijesti) i napravljen je u svega jedan primjerak. Dame i gospodo, predstavljamo vam Vacheron Constantin Maitre Cabinotier Astronomica.

Vacheronova Astronomica je tourbillon, što je i evidentno ukoliko pogledate na donji dio brojčanika gdje je postavljen tourbillon kavez u obliku malteškog križa. No ako malo bolje pogledate brojčanik, možete uočiti čak deset (!?!) kazaljki od bijelog zlata koje pokazuju razne funkcije. Ako je prednji dio sata ovako impresivan, onda si možete zamisliti kako tek izgleda pozadina.

Gornji dio brojčanika je fokusiran na kalendar, u ovom slučaju perpetual (godišnji) kalendar. Centralni brojčanik, kao i dva bočna prikazuju mjesec, dan u mjesecu i dan u tjednu, a mali otvor na 1h lokaciji je zapravo indikator prijestupne godine. Zadnja generacija Vacheronovog perpetual kalendara ima nevjerojatnu točnost, i to u toj mjeri da period podešavanja kalendara produžen na čak 400 godina. U samom kutku brojčanika na ’10:30h” se nalazi i equation of time komplikacija. U kratkim crtama, radi se o indikatoru koji pokazuje dnevno odstupanje (od -15 do +15 minuta) između solarnog vremena i stvarnog vremena.

Još jedna, relativno rijetka komplikacija je indikator izlaska i zalaska sunca, postavljen sa obje strane tourbillon kaveza. No, vrijeme izlaska i zalaska sunca nije univerzalno za sve lokacije u svijetu. Zato prilikom narudžbe ovog modela, vlasnik mora dati točnu lokaciju prema kojoj Vacheronovi inženjeri fino podese satni mehanizam.

 Pozadina Vacheronovog Astronomica je još i atraktivnija nego prednja. Brojčanik, ujedno napravljen u dvije razine, u centru prikazuje zvjezdano nebo i položaj zvijezda u realnom vremenu (ponovno, budući vlasnik mora dati točnu lokaciju kako bi se prikaz zvjezdanog neba u potpunosti prenio na brojčanik). Brojčanik ujedno prikazuje i mjesece u godini preko dulje kazaljke sa simbolom Sunca na suprotnoj strani, koja pak istovremeno prikazuje godišnje doba, zodijak pa i protekli broj dana od posljednjeg punog Mjeseca (skala na vanjskom rubu brojčanika). Druga, manja kazaljka u relaciji sa stvarnim vremenom prikazuje sideralno vrijeme, odnosno period rotacije našeg planeta u odnosu na udaljene zvijezde. Za razliku od našeg standardnog mjerenja vremena, sideralni dan iznosi 23 sata, 56 minuta i 4 sekunde.

Po pitanju komplikacija, Vacheron je u samom vrhu urarstva. No mehanizam od čak 839 komponenata ipak zahtjeva i poprilične dimenzije kućišta (ni manje ni više od bijelog 18k zlata) koje su u ovom slučaju narasle na 47mm promjera i 19mm debljine. Te dimenzije na sreću uključuju i bočne krunice, pa i polugu na lijevoj strani boka kojim se uključuje minute repeater komplikacija (komplikacija preko koje možemo “čuti” vrijeme preko niza gongova). Rezerva snage je deklarirana na 58 sati. Iako je ovaj model tek predstavljen, već je i prvi dan prodan, za cijenu koju vjerojatno ni mi ne želimo znati. Ukoliko ste se prestali diviti ovom mehaničkom čudu, preporučujemo da pogledate i najkompliciraniji model iz Vacheron Constantina iz 2011. – Vladimir.


There are no comments

Add yours