download

A. Lange & Söhne proslavio 20. godišnjicu sa novim Lange 1 modelom

One-minute Tourbillon komplikacija, brojčanik prekriven slojem emajla i ručno ugravirani detalji na mehanizmu su odlike novog Lange 1 modela, predstavljenog točno 20 godina nakon što je slavno ime A. Lange & Söhne ponovno odjeknulo urarskim svijetom. Prije 20 godina, ‘moderni’ Lange je započeo svoje putovanje sa četiri modela: Arkade –  malen četvrtasti model sa velikim datumom, Saxonia – klasičan i ultra jednostavan model koji je i dan danas jedan od najtraženijih Lange modela, Tourbillon Pour le Mérite i Lange 1, model koji je u urarskom svijetu postao ikona i kultni Langeov model zahvaljujući “Glashutte” brojčaniku sa asimetričnim položajem sub-dialova.

Lange 1 je zasigurno “kamen temeljac” A. Lange & Söhne manufakture, stoga je i očekivano da su na dan svoje 20. godišnjice predstavili limitiranu seriju od svega 20 primjeraka modela koji nosi ime “Lange 1 Tourbillon Handwerkskunst 20th Anniversary“. Kao i originalni Lange 1 model i ovaj je predstavljen u originalnoj dimenziji od 38mm promjera, samo što je u ovom slučaju nagrađen ‘sendvič’ kućištem od platine.

Ključni detalj kod ovog modela čak i nije već spomenuti One-minute Tourbillon, već emajlirani brojčanik. Brojčanik je započeo život kao ploča bijelog zlata koja je prethodno izglodana kako bi se stvorio layout i reljef “Glashutte” brojčanika. Sljedeći postupak zahtjeva posebne vještine, jer da bi se dobio ravnomjeran ton crne boje duž cijele površine brojčanika, potrebno je vrlo oprezno i precizno nanositi emajl po brojčaniku. Krajnji rezultat je fenomenalan, jer doslovno izgleda kao da su indikatori i natpisi utisnuti u sloj emajla. Mali sub-dial koji prikazuje tekuće sekunde je u ovom slučaju još niže razine od brojčanika, a napravljen je od ploče srebra.

Na dnu brojčanika je ostavljen poseban otvor za zrcalno poliran most asimetrično postavljenog Tourbillon kaveza (slično kao i na Tourbillon “Pour le Mérite” modelu iz 2011. godine) . Iako u današnje vrijeme nema neku posebnu funkciju, Tourbillon je ipak komplikacija kojoj svaka manufaktura teži, ako ništa drugo, radi mehaničke ljepote i ‘plesa’ nemirnice koja kuca 21.600 otkucaja u satu. Kao što mu ime i indicira, One-minute Tourbillon rotira oko svoje osi svakih 60 sekundi, a novost u ovom Lange 1 modelu je što je integrirana i hack funkcija (zaustavljanje kaveza nakon što se izvuče krunica za podešavanje) kako bi se vrijeme moglo sinkronizirati u sekundu. Već poznati ‘šlag na torti’, dijamantni umetak u centralnu osovinu Tourbillona nije izostao ni iz ovog modela.

Pozadina Lange 1 Tourbillon Handwerkskunst pokazuje nevjerojatne detalje završne obrade. Mostovi Tourbillona i ‘intermediate‘ zupčanika su ručno gravirani, svi rubini su zaštićeni zlatnim prstenima i plavim vijcima, rubovi mostova su zrcalo polirani a mainplate je ukrašen kružim, perlage finišom. Postoji točno 378 komponenata kojima se možete diviti, i to u trajanju od tri dana ukoliko sat ne navijate. Bez ikakve sumnje, ovo će postati jedan od najpoželjnijih kolekcionarskih primjeraka i ‘rekordera’ za buduće aukcije. Lange 1 Tourbillon Handwerkskunst 20th anniversary će se prodavati u Lange buticima po cijeni od 145.000€.


There are no comments

Add yours