124493-0001-h

‘Patek Philippe Only’ aukcija na Chrono24.com

Ako ste kojim slučajem ljubitelj, odnosno kolekcionar najprestižnije manufakture u urarstvu, onda svakako budite raspoloživi krajem ovoga tjedna. Naime u petak 24.10.2014, održat će se online aukcija na Chrono24.com, stranici koja je u posljednjih nekoliko godina postala gotovo primarno tržište za rabljene i nove satove u svijetu. Generalno pravilo u urarstvu kaže da se isplati ulagati u dvije marke – Rolex i Patek Philippe, pa ukoliko ste slabi na dotičnu manufakturu i želite pospremiti novac u jedan od ovih izuzetnih vintage primjeraka onda svakako nastavite čitati dalje. U nastavku vam donosimo sedam izuzetnih modela koje bi valjalo proučiti. Samo budite spremni na malo veće iznose jer kad su u pitanju satovi marke Patek Philippe, pojmovi poput ‘jeftino’ tu jednostavno ne prolaze.

Patek Philippe World Timer Ref. 5110 R


 

Iako je prema našem izboru najmlađi sat u kolekciji, World Timer 5110 je svakako model kojeg bi trebali uzeti u razmatranje. Napravljen 2005. godine, 37mm model u kućištu od ružičastog 18k zlata ima brojčanik od čistog srebra, ukrašen guilloche uzorkom u centru. World Time komplikacija omogućuje istovremeno praćenje 24 vremenske zone istovremeno a sve zahvaljujući automatskom calibre 240/188 mehanizmu  kojem se možete diviti pogledom na pozadinu sata. Cijena kreće od 10.000€, a procijenjena vrijednost mu se kreće oko duplog iznosa.

Patek Philippe Ref. 3525


Patek ref. 3525 iz 1965. godine sa brojčanikom boje šampanjca je sljedeći na listi. Izuzetno tanke kazaljke, rimski indikatori i originalni aligator kožni remen izgledaju fantastično, ali svakako najbolji detalj predstavlja cushion kućište od 18k bijelog zlata koje nas na neki način podsjeća na stare Panerai Radiomir modele. No, po pitanju dimenzija, kompletni ref. 3525 bi vjerojatno stao u Radiomir brojčanik jer mu je ukupni promjer 32mm. Početna cijena za ovaj model kreće od 4.000€.

Patek Philippe Ref. 5050


Prvi perpetual calendar sa naše liste, ref. 5050 iz 1994. godine je nešto neobičniji perpetual model iz Pateka. Kao prvo ‘prozori’ koji prikazuju dan u mjesecu i dan u tjednu su pomaknuti sa centra, odnosno vrha brojčanika na lokacije 9h i 3h, a subdial koji sadrži komplikaciju prikaza Mjesečevih mijena je zakinut za tekuću sekundarku. Naime, sekudarka je premještena na centralnu osovinu. Perpetual kalendar 5050 djeluje u izuzetno dobrom stanju, uz njega ide i kompletna dokumentacija i izvadak iz arhive Pateka a cijena mu kreće 24.000€. No, budite spremni izdvojiti blizu 50.000€ za ovaj izuzetan primjerak.

Patek Philippe Nautilus, Ref. 3900


Sljedeći model nije potrebno posebno predstavljati. Ako imalo pratite naš Forum i Facebook stranicu, onda ste očito primijetili da smo teški ljubitelji ovog modela. Unikatan, moderan i istovremeno bezvremenski dizajn slavnog Gérald Gente je upisao Nautilus model u knjigu slavnih. No, iako se ne radi o ‘Jumbo’ modelu, ovo je poprilično dobra prilika da si priuštite kultni Patekov model. Međutim, u ovom slučaju postoji kompromis, radi se o modelu čiji je promjer svega 32mm i u pitanju je sat sa quartz mehanizmom. Ako vam to ne predstavlja problem i volite manje modele, tada se svakako bacite na ovu aukciju jer mu cijena kreće od 3.700€.