Breitling Cockpit B50 sa potpuno novim in-house quartz mehanizmom

Brutalan, no s druge strane poprilično dobro proporcionalan, novi Cockpit B50 je najnoviji dodatak Breitlingovoj profesionalnoj liniji pilotskih satova. Od kako je prestala proizvodnja popularnog B1 modela, Breitlingova “Professional” linija satova je bila zakinuta za pravi, punokrvni quartz chronograph. No od ove godine, Breitling udara jako na tržište predstavivši svoj novi Cockpit model sa prvim in-house quartz Cal. B50 mehanizmom.

Na prvu bi vam ovaj model mogao biti relativno poznat. Glede dizajna i materijala kućišta, djeluje kao smanjena verzija Emergency II modela, također profesionalnog pilotskog modela kojeg je Breitling predstavio prošle godine u Baselu. No, pod “smanjena verzija” ne mislimo da se radi o malom satu. Dimenzijama od 46mm promjera i gotovo 17mm debljine sigurno ne spada u ‘laku kategoriju’, iako bi sa svega 98 grama (težina bez remena) trebao vrlo udobno stajati na zapešću. Relativno mala masa je postignuta korištenjem titana na kućištu i metalnom remenu.

Najveća novost u cijeloj priči je vezana na potpuno novi mehanizam, prvi Breitling in-house termokompenzirajući quartz mehanizam Cal. B50. In-house mehanizmi nisu nikakva pretjerana novost, pogotovo u kompanijama veličine Breitlinga, no u svijetu u kojem se svi natječu u konstrukciji najimpresivnijeg mehaničkog mehanizma, Breitling se odlučuje za izradu mehanzma koji je baziran na kvarcnom oscilatoru (drugim riječima, “mehanizmu na bateriju”). Činjenica da je ovaj model plasiran u “Professional” seriji znači da zadovoljava određene uvjete profesionalnih pilota koji zahtijevaju određenu otpornost na vibracije, udarce i G-sile, a preciznost kvarcnog oscilatora je u usporedbi sa mehaničkim mehanizmom svjetlosnim godinama ispred.

Breitling već godinama ugrađuje termokompenzirajuće quartz mehanizme tvrtke ETA, stoga je i normalno da su i taj feature ugradili u svoj prvi in-house Cal. B50. Ukratko, termokompenzirajući mehanizam poništava negativne utjecaje temperature na kvarcni oscilator, čime je postignuta preciznost mehanizma koja mjeri odstupanje u nekoliko sekundi godišnje! Brojčanik je Ana-Digi tipa (Analogno – Digitalni) gdje je digitalni dio podijeljen na dva LCD zaslona preko kojeg se mogu birati funkcije sata. Uz godišnji kalendar, GMT funkciju, chronograph, alarm i pozadinsko osvjetljenje, novi Cal. B50 kalibar nudi i mogućnost mjerenja vremena letenja.

Kao i kod Emergency II modela, novi Breitling Cockpit B50 je opremljen punjivom litijskom baterijom koju je moguće puniti preko originalnog magnetskog docka (Apple fanovi znaju o čemu pričamo). Breitling zasada vješto skriva informaciju kolika je autonomija baterije, ali nešto jača iluminacija, razne mogućnosti i ugrađeni žiroskop koji pali pozadinsko osvjetljenje čim nagnete zapešće pod 45 stupnjeva bi mogao značiti da je sat popriličan potrošač. Breitling Cockpit B50 je već raspoloživ kod naših ovlaštenih zastupnika po cijeni od 49.000 kn.


There are no comments

Add yours