DSCF4279

Seiko Astron sa GPS sinkronizacijom [Recenzija]

Zadnji puta kada je Seiko dao ime “Astron” jednom od svojih modela, satna industrija se zauvijek promijenila. Lansiran na Božić 1969. godine, Seiko Astron je bio tada prvi komercijalni ručni sat sa kvarcnim mehanizmom i danas se smatra glavnim uzročnikom “kvarcne krize” koja je gotovo uništila industriju mehaničkih satova 70′ i 80′ godina prošlog stoljeća. Seiko je desetak godina radio na novom quartz mehanizmu, i nakon mukotrpnih istraživanja napokon su uspjeli konstruirati dovoljno malen mehanizam sa razumnom potrošnjom energije koje će stati u elegantno dress kućište. U to vrijeme, Seiko je ponosno izjavio “Jednog dana, svi satovi će biti rađeni na isti način”. Da li može ponoviti stvar i sa novim Astronom?

Seiko je ponovno oživio ime “Astron” prije dvije godine, predstavivši data svoj prvi solarni sat koji ima mogućnost sinkronizacije sa atomskim satom putem GPS signala. Radio sinkronizacija sa atomskim satovima nije nikakva ‘znanstvena fantastika’ i već je prisutna godinama u quartz satovima. Međutim, radio sinkronizacija radi jedino u slučaju kada se nalazite u neposrednoj blizini jednog od šest glavnih sinkronizacijskih tornjeva u svijetu (dva u SAD-u, dva u Japanu i dva u Europi). Dakle ako niste u krugu dometa radio signala, bad luck  – vaš novi ručni sat sa radio sinkronizacijom će raditi precizno kao i 90% satova na tržištu (većinom oko +/- 15 sec na mjesec). Sa novim GPS Astronom je totalno druga priča. Uz činjenicu da se ovaj model može sinkronizirati na bilo kojoj lokaciji na zemlji, sat može automatski prepoznati jednu od 39 (da, dobro ste pročitali,postoji ih čak 39) vremenskih zona u kojoj se vi nalazite i sukladno tome prilagođava lokalno vrijeme podešavajući glavne kazaljke. Dakle, da li se vi nalazili usred Atlantskog oceana, Sahare, Antartike ili u New Yorku, Astron će uvijek prikazivati točno vrijeme na brojčaniku. I kako bi Seiko totalno pojednostavio stvari za vlasnika, Astron će sve obaviti potpuno automatski.

Prilikom vađenja iz kutije, ladice ili mračne sobe, nakon što prvi snop fotona osvijetli masivnu foto čeliju na brojčaniku, Astron će se ‘probuditi’ iz sleep funkcije i namjestiti kazaljke i datum prema lokalnom vremenu. Sleep funkcija se može isključiti, a služi kao ušteda energije kojom sat može raditi do 6 mjeseci bez izvora svjetlosti. Astron je programiran da se barem jednom dnevno sinkronizira sa atomskim satom. Međutim, ručna sinkronizacija, ukoliko je potrebna, je moguća a uključuje se preko pritiska na gornji desni pušer u trajanju od tri sekunde. Glavna sekundarka će se resetirati na početni položaj na 12h, nakon čega će na skali pokazati preko koliko GPS satelita prima signal (za sinkronizaciju i lociranje vremenske zone je potrebno minimalno četiri signala sa GPS satelita). Ukoliko je primljen signal za sinkronizaciju, kazaljka će pokazati na položaj ‘Y’ (odnono ‘N’ ukoliko sinkronizacija nije uspjela). Kako bi sinkronizacija protekla bez problema, potrebno je Astron usmjeriti prema nebu, po mogućnosti u vrijeme kada oblaka nema. U najboljim slučajevima, sinkronizacija je trajala između 30 sekundi i dvije minute.


There are no comments

Add yours