Panerai PAM785 Pre-Vendome Set 3

Panerai Luminor Pre-V ‘remake’ set za istinske ljubitelje i kolekcionare

Opće je poznata činjenica da Panerai vrlo često usko surađuje sa svojim kolekcionarima i ljubiteljima (često poznati i pod nazivom Paneristi) po pitanju dizajna ili nekih specifičnih detalja kod novih modela. I svako malo, Panerai se želi odužiti na neki način svojim kolekcionarima, predstavljajući unikatne ili vrlo limitirane modele iz svoje bogate povijesti, ali sa nešto modernijim pristupom. Upravo je na sličan način i napravljen PAM785, set od dva Luminor modela, svojevrsni remake popularnih Pre-V (tj. Pre Vendome, naziv koje predstavlja eru Panerai branda prije preuzimanja Vendome grupe) modela iz 90′ sa najnovijim in-house mehanizmom P.5000.

Panerai modeli iz Pre-V ere su danas izuzetno poželjni u krugu Panerista i vrlo često postižu premium cijene na prestižnim aukcijama. Prosječnom čitatelju će oba modela djelovati identično kao Luminor Marina 5218-203A i Luminor Daylight 5218-207A, vrlo popularni Pre-V modeli koji su očigledno korišteni kao bazni predložak za novi PAM785 set. S obzirom kako se radi o modelima iz ’90 koji su u ono vrijeme koristili iluminaciju na bazi radioaktivnog tricija, Panerai je čak i taj detalj ukomponirao u nove modele, predstavljajući ih sa ‘lažnom’ patinastom iluminacijom na indikatorima i kazaljkama.

Finesa u detaljima je također vidljiva i na kožnim remenima. Tamno smeđa koža koja će sigurno razviti svoju patinu tijekom godina ima poput originala grube završetke na rubovima, a šećer na kraju je i Pre-V zašivena metalna kopča.  Luminor Black Seal je u potpunosti prekriven mat crnim DLC (eng. Diamond like Carbon) premazom, dok je Daylight predstavljen u tradiocionalnom visoko poliranom čeličnom kućištu. Set je predstavljen u novom tipu Panerai kutije sa detaljnim uputstvima, knjigom o povijesti Panerai branda i modelom podmornice – torpeda (Maiale) kojeg je koristila talijanska mornarica za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Oba modela tradicionalno imaju čelične poklopce, što je u neku ruku šteta jer ne odaju ljepotu potpuno novog in-house P.5000 ručno navijanog mehanizma koji ima fenomenalnu rezervu snage od čak osam dana. Panerai Luminor PAM785 set je limitiran na svega 500 primjeraka,  a prodavat će se po cijeni od 15.900€.


There are no comments

Add yours