Habring-Felix-angle-thumb-1600×1029-23833

Desetu godišnjicu najmanje manufakture na svijetu obilježili novim Habring Felix modelom

Poslijednih deset godina,  Habring² manufaktura (još poznatija kao “najmanja manufaktura na svijetu”) je svoju iznimno malu i limitiranu proizvodnju ručno rađenih satova podigla za vrlo visoku stepenicu predstavivši svoj prvi manufakturni mehanizam u potpuno novom modelu Habring² Felix.

Richard Habring, jedan od osnivača ove austrijske manufakture je glavni akter iza ove priče. Prije dvadesetak godina je radio u IWC Schaffhausen-u i ujedno je jedna od glavnih osoba zaslužna za razvoj Doppelchronograph mehanizma. Iskustvo u tako jakoj manufakturi mu je omogućilo razvoj svog prvog modela Time – Only, kao i modela Doppel 2.0 Chronograph  i Doppel 3.0 Chronograph koji su mu donijeli i GPHG (Geneva Watchmaking Grand Prix ) prvo mjesto u svojoj kategoriji.

Sa novim Felix modelom, Habring² se po prvi puta može nazvati punom pravom manufakturom koja ručno proizvodi svoje mehanizme. Svoj prvi in-house mehanizam su nazvali Caliber A11 gdje slovo ‘A’ predstavlja državu podrijetla –  ‘Austriju” dok je ’11’ početna godina u kojoj je razvoj ovog mehanizma počeo (2011.). No kada kažemo da je ovo ručno rađeni mehanizam, onda zbilja to i mislimo.

Mehanizam A11 je kompletno dizajniran u ateljeu Habringa, dok se pojedine komponente izrađuju u Švicarskoj, Njemačkoj i Austriji. Uz činjenicu da se kompletan mehanizam ručno sklapa, bitno je napomenuti da se svaka komponenta ručno ukrašava, brusi i polira. Umetanje rubina, proces koji se obično radi strojno je ovdje isključivo ručni rad. Ručna proizvodnja je krenula do te mjere da se i opruga nemirnice ručno reže i potrebi ručno savija kako bi se dobile optimalne performanse na vibrografu.

Bitno je znati kako je A11 zamišljen kao baza koju je moguće nadograđivati sa raznim modulima. Tako je već u pripremi A11D (date), A11S (jumping second) i A11SD (jumping second date). Imate li neku posebnu želju ili želite eliminirati sub-dial za sekundarku na novom Felix modelu? Sa Habring² manufakturom je sve stvar dogovora i moguće je dogovoriti individualne zahtjeve budućih vlasnika.

Felix je vrlo klasičan, i po pitanju dizajna i dimenzija. Promjerom od 38,5mm i 7mm debljine može djelovati sićušan u odnosu na današnje trendove, ali kao poslovni sat dimenzija je idealna. Srebrni minimalistički brojčanik točno prati filozofiju “manje je više” a kontrastni crni indikatori i kazaljke se odlično uklapaju u cijelu priču. Novi  Habring² Felix je ručno navijani sat, sa ukupnom rezervom snage od 48 sati a preporučena cijena mu je 4450€. Za sat u kojeg se potroši toliko vremena i energije, plus činjenicu da ga toliko malo proizvode da su šanse gotovo nikakve da naiđete na isti ili sličan model u javnosti, ovo se čini kao zbilja dobra prilika. Pogotovo ako pogledate koliko tu priču naplaćuje konkurencija.


There are no comments

Add yours