199

Ultra rijedak ‘Patent-Pending’ Rolex ‘Double Red’ Sea-Dweller iz obitelji Cousteau na Antiquorum aukcijama

Svi ste gotovo sigurno čuli za Jacques-Yves Cousteau-a, oceanografa, redatelja, znanstvenika i čovjeka koji je revolucionarizirao znanost podvodnog ronjenja i istraživanja. Sa obitelji Cousteau su se tokom godina povezale mnoge urarske manufakture poput Omege, Doxe, Blancpaina, Aquastara i naravno Rolexa. Zadnji dan u mjesecu rujnu, Antiquorum će u New Yorku organizirati još jednu od svojih poznatih aukcija, predstavljajući rijetke ili u ovom slučaju poprilično unikatne ručne satove za najzagriženije kolekcionare. Rolex Sea Dweller nije nikakva novost u svijetu satova, od prvog dana predstavljanja (točnije iz 1967. godine) taj je model praktički sinonim za ronilačke vremenske instrumente koji je i dan danas trn u oku mnogih manufaktura.

Model koji će se naći na aukciji, i koji nas je ujedno poprilično zainteresirao je osobni ručni sat Philippe-Pierre Cousteau-a, mlađeg sina Jacques-Yves koji je 60′ i 70′ godina bio jedan od glavnih savjetnika za SEALAB program Američke ratne mornarice. Rolex Sea Dweller je nastao u suradnji sa francuskom tvrtkom COMEX, koja je tražila adekvatni ronilački instrument koji će biti otporan na dekompresiju u saturiranoj atmosferi unutar ronilačkog zvona. Najveći problem za ručni sat unutar takve atmosfere može stvoriti helij, čija je molekula toliko malena da može prodrijeti u kućište kroz same brtve. Prilikom dekompresije dolazi do ekspanzije plina, te je u većini slučaja znalo doći do fizičkog uništenja stakla iznad brojčanika.

Upravo zato je Rolex u suradnji sa COMEX-om uspješno konstruirao HEV (eng. Helium Escape Valve), nepovratni ventil koji se sam otvara ukoliko pritisak unutar kućišta poraste, i otpušta dodatni helij u atmosferu. Model koji će se pojaviti na Antiquorum aukciji je ref. 1665, Double Red (postoji i Single Red, navodno samo šest komada proizvedeno) koji prema serijskom broju “1,602,920” spada u prvu seriju Sea Dwellera iz Rolex manufakture, što i oznaka “Patent Pending” (patent “HEV” je čekao odobrenje) i pokazuje.

Ono što je vrlo interesantno je stanje sata. Očito je vidljivo kako ovaj model nije korišten za poslovne večere i balove, već je bio korišten za ono što je i namijenjen. Originalno stanje koje uključuje ogrebotine, bež boju tricijskih markera i izblijedjelu lunetu su produkt godina i godina ronjenja u ekstremnim uvjetima, te su samo neki od detalja za koje kolekcionari izdvajaju ozbiljne svote. Trenutačna procjena stoji na 100.000 – 150.000 dolara, ali s obzirom da se zna kome je sat pripadao, očekujemo da će bez ikakvih problema postići i daleko veću cijenu. Aukciju možete pogledati na LINKU.

 


There are no comments

Add yours