DSCF4331

Seiko Prospex Kinetic GMT Diver’s SUN019P1 [RECENZIJA]

Ronilački satovi su se tijekom svoje povijesti pojavljivali u razno raznim oblicima, izvedenicama i mogućnostima. No koliko god neki modeli bili više ili manje uspješni, možemo se složiti, barem što se tiče profesionalnih ronilačkih instrumenta, kako se oduvijek priča vrtjela oko tri branda: Rolexa, Omege i Seika.

Mnogo je do sada bilo rečeno o Seiko satovima, ali zapravo se vrlo malo priča o dostignućima tog izuzetno jakog branda na polju ronilačkih instrumenata. Ne tako davne 1965. godine, nakon olimpijskih igara u Japanu, Seiko je dizajnirao i konstruirao tada prvi japanski ronilački sat, model 62MAS-010, vodootporan do 150m. Samo dvije godine nakon toga, predstavili su 6215, prethodnik popularnog Marinemastera 300 čiju su vodootpornost podigli za duplo, a 1968. godine su u isto kućište ubacili i svoj in-house high-beat mehanizam iz Grand Seiko linije. Dakle u samo tri godine predstavili su tri, tada vrlo uspješna sportska modela namijenjena nešto aktivnijim kupcima. No te iste godine pao im je zadatak koji ih je zaokupirao sljedećih punih sedam godina.

Nakon predstavljanja novog Hi-Beat ronilačkog modela sa Grand Seiko mehanizmom, Seikov inženjerski tim je primio pismo profesionalnog ronioca, podrijetlom iz Japana, koji je konstantno radio u saturacijskim uvjetima i dubinama između 300 do 350 metara. U pismu je iskazao nezadovoljstvo trenutačnom ponudom ne samo Seikovih modela, već svih ronilačkih modela na tržištu koji nisu u stanju podnijeti takve rigorozne uvjete ozbiljnih dubina, a pogotovo helijem saturiranu atmosferu komora koje bi prilikom dekompresije u većini slučaja uništile staklo iznad brojčanika. Nakon sedam mukotrpnih godina istraživanja, Seikov inženjerski tim je predstavio tada tehnički najnapredniji ronilački model, model koji je u suštini i dan danas u proizvodnji. Poznamo ga u razno raznim izvedenicama i referentnim brojevima, ali svima nam je poznat pod nadimkom “Tuna“. Seiko Tuna je bio toliko napredan ronilački sat u svoje vrijeme da se i dan danas koriste njegove specifikacije za izradu ronilačkih instrumenata.Uz činjenicu da je to bio prvi sat koji je bio u potpunosti napravljen od titana, ujedno je i prvi koristio izuzetno otporni materijal na ogrebotine – keramiku te je unikatna konstrukcija kućišta onemogućavala prodor helija u kućište čime se automatski eliminirala potreba za integracijom HEV-a (eng. Helium Escale Valve). Na temelju tih specifikacija, Seiko korporacija je osnovala PROSPEX (eng. Professional Specification), liniju profesionalnih satova koji se sastoje od modela Marinemaster, Flightmaster, Landmaster i Scubamaster od kojih svaki zadovoljava rigorozne uvjete. Seiko Prospex je do nedavno bio isključivo limitiran na japansko tržište, međutim pojavom oštre konkurencije koja jača iz dana u dan odlučeno je da će se kolekcija ipak otvoriti prema Europi i SAD-u. Nova internacionalna Proslex linija je predvođena potpuno novim modelom za 2014. godinu, modelom Kinetic GMT Diver’s ref. SUN019P1 koji je upravo stigao na recenziju.

Iz nekakve dizajnerske perspektive, priča nam je više manje vrlo poznata. Iz svih kuteva ćete gotovo instantno primjetiti DNK popularnog Tuna modela, počevši od “štita” kućišta (odnosno schroud-a) pa sve do prepoznatljivog dizajna kazaljki i brojčanika. Čim sat primite u ruku, vidi se kako ovaj model nema veze sa postojećim Seiko ronilačkim modelima iz nižeg cjenovnog razreda. Djeluje ‘čvršće’ i ozbiljnije a razina obrade metala je iznadprosječno kvalitetna. Masivan schroud koji štiti kućište i lunetu ima cirkularno brušeni sunburst efekt (prepoznatljiv detalj na Omega Flightmaster i MARK III modelima) a posebno su interesantni izrezani bokovi uslijed čega je vidljivo ‘unutarnje’ kućište koje čuva mehanizam.


There are no comments

Add yours