Apple Watch iz perspektive ljubitelja satova

Ako ste imalo pratili medije u posljednjih 48 sati, a vjerujem da jeste, sigurno je do vas doprla informacija kako je tech gigant Apple predstavio uz svoju novu generaciju mobilnih uređaja i odgovor na tržišni segment koji cvijeta u posljednjih nekoliko mjeseci – svoj prvi pametni ručni sat.

Interesantno ali Apple za svoj novi proizvod nije koristio svoju trademark oznaku ‘i’ (tj. “Aj”) već pomalo dosadno ime “Apple Watch“. Što je to Apple Watch i da li bi zbilja mogao uzrokovati pomutnju na tržištu satova?!?

Apple je ovaj proizvod zamislio kao ekstenziju vašeg iPhone-a. Od samih početaka Apple gradi svoj uspjeh na pretvaranju uređaja koje ne trebamo, u uređaje bez kojih ne možemo živjeti. Smartphone telefoni su postojali daleko prije lansiranja iPhone-a ali tek nakon što ga je Apple predstavio, smartphone uređaji su postali hit na tržištu. Ista stvar se dogodila sa tabletima, koje smo godinama gledali na policama dućana (jer se nisu prodavali) prije lansiranja iPada. IPad je danas toliko popularan da ga koriste u školama, a često ga znamo zamijeniti i za stolno računalo. Za iPod vrijedi ista priča. Stoga, da li će i Apple Watch ostvariti isti boom? Vrlo teško!

Za početak, postoji par problema. Sam smisao smart sata je mogućnost korištenja neovisno o mobilnom telefonu, i neovisno o mobilnim platformama. Apple Watch jedino možete koristiti sa iPhone uređajem, i to ne bilo kojim već od pete generacije (iPhone 5) nadalje. U dizajn previše nećemo ulaziti jer je to čisto subjektivan pojam, ali mišljenja sam da se dizajnerski tim trebao ipak više približiti dizajnu ‘sata’ a ne dizajnu minijaturnog ‘mobitela’ na zapešću.

Apple je godinama bio vrlo konzervativan, ograničavajući korisnika na dvije, eventualno tri boje. S Apple Watchom, stvar se ozbiljno preokrenula u pozitivnom smjeru. Uz činjenicu da postoje dvije veličine kućišta (od 42 i 38mm), Apple je dao mogućnost biranja i tri vrste metala (čelik, aluminij i zlato) i desetak opcija remena, krenuvši od metala, mesh-a, gume i kože. Uz obične kopče (šnalice) kakve poznajemo, postoji detalj koji mi se zbilja dopao – mesh i kožni remen se zatvara uz pomoć magneta integriranih u remen. Svaka čast dizajnerima na ideji, ovo bi mogao postati dosta popularan feature kod ovih non-smart satova.

Sat u suštini služi samo za jednu stvar, tj. za prikazivanje vremena. Međutim uz sve mogućnosti koje ima novi Apple Watch, izgleda kao da je prikazivanje vremena samo jedna od funkcija koja se vrti na zaslonu. Uostalom, tko bi zapravo htio imati još jedan uređaj (uz mobitel, tablet, laptop) koji će vibrirati ili bipkati kada dobijemo e-mail, facebook status ili Whatsapp poruku? I s obzirom da je u potpunosti vezan za iPhone, zašto bi uopće netko čitao poruke sa 1” ekrana, umjesto da uživa u svim blagodatima 4” (ili više incha) LCD ekrana?

Jedna od interesantnijih funkcija novog Apple smart sata je mogućnost praćenja vaše dnevne aktivnosti preko četiri LED indikatora na pozadini koji prate vaše otkucaje srca, te u suradnji sa GPS prijamnikom prikazuju dnevnu potrošnju kalorija, progres treninga, ostvarivanje ciljeva itd. Apple je pokazao samo osnove ovog sustava, ali najveća stvar leži kod developera koji će raditi zasebne aplikacije za ovu funkciju. Mogućnosti su zbilja dobre, ali postoji drugi par problema.

Apple tvrdi kako ovaj model nije ‘Water proof‘ već ‘Water resistant‘, odnosno drugim riječima vam želi poručiti “niti slučajno s njim u vodu na dulje vrijeme”. Drugi problem je baterija. Dakle ovaj sav hardware je očit potrošač, a prema Apple-u, sat bi trebao izdržati jedan puni dan bez punjenja. Jedan dan!? Dakle još jedan uređaj koji morate dnevno puniti. Nije baš idealan izbor za poslovni sat kada putujete u inozemstvo a strujni priključak baš i nije na svakom uglu. Apple se zbilja mogao ugledati na proizvođače satova koji su vrlo uspješni u svojim sportskim ručnim satovima namijenjenim praćenju treninga a baterija im traje čak mjesec dana bez punjenja (da Suunto, pri tome mislim na vas!)

Dok svi ostali smart satovi koriste kažiprst kao osnovni alat za korištenje sata, Apple je odlučio integrirati digitalnu krunicu kojom se kreće kroz menije, zumiraju fotografije ili namješta alarm. Postoji i ekran osjetljiv na dodir, ali digitalna krunica je ipak primarni input/output uređaj. Zanima me, jeste li ikada pokušali namještati sat kada vam je na ruci? Poprilično je teško, a kako će tek biti pisanje poruke ili kretanje kroz ‘saćasti’ meni od dvadesetak ikona.

No, glavno pitanje u cijeloj priči je sljedeće: “Da li će Apple Watch” utjecati na tržište satova? Vrlo vjerojatno da! Međutim, tržište satova je jako širok pojam, i kreće od satova za desetak dolara pa sve do kolekcionarskih snova za nekoliko milijuna . Niži segment tržišta satova bi mogao osjetiti utjecaj Apple Watcha, pogotovo u kategoriji jeftinijih kvarc satova. Kao i svaki Apple proizvod, bit će popularan i statusni simbol, pogotovo kod pripadnika mlađe populacije. Jer, budimo realni, zamislite da imate 16 godina i da birate Swatch ili Apple Watch…koji bi odabrali?

Srednji i viši segment tržišta satova neće osjetiti prisutnost Apple Watcha. Ljubitelji i kolekcionari u principu ne nose satove iz potrebe, već iz gušta, tradicije, povijesti i znanosti koja je integrirana u kućište promjera 4cm. Takvi satovi, bilo oni od 1000kn ili 10.000€ ne zastarijevaju nikada i uz pravo održavanje traju zauvijek. Ne mogu zamisliti da bi netko zamijenio svoj Submariner, Speedmaster, Reverso ili Anantu za novi Apple gadget koji prikazuje vrijeme – ali samo 24 sata jer mora ponovno na punjač. Apple Watch je još jedan masovni proizvod koji će se (prateći Apple politiku) predstavljati iznova svakih 12-18 mjeseci. I poznavajući tu Apple politiku, bit ćete prisiljeni na zamjenu jer ili neće raditi sa novim iPhone mobitelom ili neće napraviti zadnji update operacijskog sustava. Što i nije neki preveliki problem, osim ako ste iskreširali poprilično veliku svotu na 18k zlatni model (o da, ima i toga).

Apple je najavio da će svoj prvi ručni sat biti u prodaju početkom 2015 godine po cijeni od 350$ za najeftiniji model. Što bi u prijevodu značilo da će kod nas koštati 3.000 kn. Minimalno. Za 3k kuna pada mi na pamet desetak vrhunskih satova koji će trajati desetljećima. A neće bipkati u gluho doba noći kada stigne SPAM poruka na email.


There are no comments

Add yours