Nomos-Glashutte-Blue-Worldtimer-thumb-1600×1067-23739

NOMOS Glashutte True Blue Zürich Weltzeit

Kada diskutiramo o ‘haute horlogerie’ manufakturama, pogotovo u kategorijama satova koje imaju koliko toliko razumnu cijenu, tada nema smisla da ne spomenemo Nomos. Štoviše, Nomos je manufaktura oko koje bi se trebala vrtjeti cijela priča. Relativno mala manufaktura iz Glashütte nema stogodišnju tradiciju slavnih igrača poput Pateka, Vacherona i A. Lange & Söhne-a, ali svojim cijenama i činjenicom da u potpunosti rade svoje ‘in-house’ mehanizme krenuli su se lagano izdvajati u očima kolekcionara. 

U roku od svega godinu dana opasno su napali tržište luksuznih satova predstavljanjem svoje High End linijeLambda‘ (detalje možete pročitati u našoj NAJAVI) a na ovogodišnjem Basel sajmu su predstavili svoj dizajn sustava nemirnice ‘Swing System’ koje će od sada biti standardni paket za sve njihove mehanizme. Premjeru novog mehanizma su predstavili u svom prvom modelu sa GMT komplikacijom uz potpuno novi ‘True Blue’ plavi brojčanik: Zürich Weltzeit.

Kućište ‘novog’ Zürich Weltzeit-a je ostalo u potpunosti nepromijenjeno odnosu na stari model sa bijelim brojčanikom (najavu tog modela možete pročitati u našoj službenoj temi na FORUMU). Poliran čelik promjera 39,9mm (primijetite da je kućište namjerno izmijereno na milimetar, ipak razgovaramo o Nijemcima) je zadržao svoje klasične ‘Nomos linije’ a jedini detalj koji ga malo uzdiže u odnosu na ostatak Nomosove kolekcije je pušer na 2h lokaciji. Naime, putem pušera se pomiče unutarnji prsten sa oznakama glavnih gradova koji preko markera na 12h označuje koja se trenutačno vremenska zona prikazuje na glavnom brojčaniku. Pomicanjem prstena se sukladno pomiče i satna kazaljka, dok je sekundarni, manji prsten na 3h zadužen za prikaz ‘primarnog’ vremena (označen crvenom ‘kućicom’, često kao i “Home” tipka kod raznih mobilnih telefona).

Nomos Swing System

Najveća novost je naravno regulacijski ‘Swing‘ sistem kako ga Nomos naziva. Kako je ETA, jedan od glavnih dobavljača mehanizama za manje manufakture krenuo sa redukcijom isporuka svojih mehanizama, razni su se proizvođači krenuli okretati alternativama, ili u slučaju Nomosa, razvoju svojih rješenja. Individualan razvoj regulacijskog sustava koji se sastoji od nemirnice, opruge nemirnice, kotvene zapreke i ankera (još poznatiji kao ‘sidro’) je iznimno kompliciran i zahtjevan i u većini slučaja se isplati jedino velikim manufakturama. Međutim, Nomos je očigledno ozbiljno krenuo sa svojim rješenjem, jer su investirali preko 11 miliona eura u razvoj tog sustava koji će se, nadajmo se, isplatiti u relativno kratkom roku. 

Mehanizam Caliber ξ (još poznatiji kao ‘Xi’) kojeg poznajemo iz starog Zürich Weltzeit-a je tako postao kalibar DUW 5201. Osim novog Swing sustava praktički je ostao nepromijenjen. Još uvijek se sastoji od 26 rubina, ima rezervu snage od 42 sata, isti Perlage finiš na mainplate-u i ‘Glashütte ribbing’ (znamo da izgleda kao Côtes de Genève finiš, ali je ipak malo različit) reljef na mostovima. 

Novi Nomos Glashutte True Blue Worldtimer bi trebao biti raspoloživ od listopada ove godine po cijeni nešto višoj od 6.000 dolara. Za in-house mehanizam i jedan od najljepših ‘Bauhaus‘ dizajna, upakiranog sa GMT komplikacijom – prava bagatela. Ukoliko vas interesira više od Nomos manufakturi, obavezno skrenute pogled na njihov službeni video o proizvodnji i ručnoj obradi mehanizama (klikom na LINK).


There are no comments

Add yours