MB&F MusicMachine 2 – ultimativna stolna ‘Starship Enterprise’ igračka

Iako se većinom bavimo urarstvom na Portalu Satova, pomno pratimo i ostale projekte kojim se bave poznate urarske manufakture. Sjećate se MB&F-a, ekstravagantne manufakture zaslužne za satove poput C3H5N3O9HM3 MoonMachine i Legacy Machine 101? U suradnji sa kompanijom Reuge koja u je u posljednjih 150 godina vodeći proizvođač mehaničkih glazbenih kutija, napravili su tehnički najnapredniju i detaljima najimpresivniju mehaničku kutiju na svijetu. Uz bonus dodatak – dizajnirana je na uzoru broda ‘Starship Enterprise‘ iz kultnog serijala Star Trek.

Dakle, ovo što upravo gledate na slikama je vjerojatno najbolja stolna igračka koju možete nabaviti. U suštini, radi se o mehaničkoj glazbenoj kutiji koja preko dva cilindra (ili Warp motora) svira ukupno šest pjesama. Na jednom se nalaze kultni rock klasici Led Zeppelin: Stairway to Heaven, The Rolling Stones: Angie i Clash: Should I Stay Or Should I Go. Ekipa iz MB&F-a je očito veliki ljubitelj Sci-Fi franšize, jer su za drugi cilindar odabrali intro glazbu Star Treka, Star Warsa i Darth Vaderovog ‘The Empire Strikes Back’

Metalni cilindri, od kojih svaki ima preko 1.400 ručno rađenih pinova promjera od svega 0,3mm, sviraju 72 različite note preko metalnih ‘češljeva’. Pojedini pinovi imaju olovnu bazu, kako bi se dobio dublji (bas) zvuk, a unutrašnjost cilindara je ispunjena smolom, kako bi se zvuk maksimalno širio prema van. Cilindri na sebi imaju čak i ‘kočnice’ premazane slojem nikla, koje drže brzinu okretaja na konstanti, kako bi se sve pjesme neovisno o navijenosti glavne opruge, puštale istom brzinom.

Glavna opruga se navija preko vrhova cilindara, a moguće je čak odabrati da li želite ponoviti pjesmu ili pustiti sve tri za redom. Međutim, najimpresivniji detalj kod ove glazbene kutije je što je prva u svijetu koja pušta stereo zvuk, a sve zahvaljujući bazi, odnosno kupoli u podnožju.


There are no comments

Add yours