jaeger-lecoultre-atmos-classique-lune-pg-01

Jaeger-LeCoultre Atmos: stolni sat koji radi na “zrak”

Da li ste ikada čuli za sat koji radi na zrak? Bez baterija, bez navijanja metalnih opruga, samo isključivo čist zrak. Jaeger LeCoultre radi već takve satove već punih 86 godina. Upoznajte Jaeger-LeCoultre Atmos Classique Phases de Lune u kućištu od 18k ružičastog zlata.

Jaeger LeCoultre Atmos linija je kao što vidite, linija stolnih satova koje ta poznata švicarska manufaktura proizvodi od 1928. godine. Sat je u potpunosti mehanički, ali za njegovo pokretanje nije potrebna baterija niti mehanička opruga, već promjena okolne temperature u kojoj se nalazi.  Tajna ovog sustava je u hermetički zatvorenom cilindru koji i najmanju promjenu vanjske temperature pretvara u mehaničku energiju. Kako temperatura raste ili pada, cilindar pokreće oprugu koja navija glavnu oprugu mehanizma, osiguravajući rad sata na najmanje 48 sati. Iako je sustav kalibriran da radi u rasponu od 15 do 30 stupnjeva celzija, promjena od svega jednog stupnja u temperaturi je dovoljna da bi se sat navijao.

Kako bi dobili dojam o maloj potrošnji energije, zamislite da 60 miliona Atmos satova potroši manje energije nego slaba električna žarulja od 15 Watt-a

Atmos je dizajniran da koristi najmanju moguću dozu energije prilikom rada. Njegova ogromna nemirnica je izuzetno spora, svega dva otkucaja u minuti, odnosno čak 240 puta sporije nego klasičan mehanički sat. Sve komponente Atmos satova su napravljeni sa najvišom dozom preciznosti kako bi se smanjilo trenje. S obzirom da mehanizam ne koristi ulja za podmazivanje i toliko ima malo tolerancije među komponentama, teoretski bi njegov servisni interval iznosio oko 600 godina. Međutim, preporuča se pregled svakih desetak godina radi onečišćenja u zraku.

Novi Atmos za 2014 je prezentiran u 18k ružičastom kućištu, a osim standarnog prikaza sati i minuta, mehanizam također ima i kalendar (prikaz mjeseci u centru brojčanika) te prikaz Mjesečevih mijena na sub-dialu na 6h. Prikaz Mjesečevih mijena je u ovom modelu jedna od najpreciznijih komplikacija, jer za razliku od ručnih satova gdje je korekcija potrebna svakih 144 godine, u Atmosu je potrebno napraviti korekciju svakih 3821 godinu. Novi Atmos Classique Phases de Lune je dostupan preko Jaeger LeCoultre dobavljača po cijeni od 7.650€


There are no comments

Add yours