Jaeger-LeCoultre-Master-Grande-Tradition-Grande-Complication_Q5053406

Jaeger Lecoultre Haute Joaillerie Master Grande Tradition Grande Complication

Jaeger LeCoultre je jedna od rijetkih švicarskih manufaktura koja se može pohvaliti činjenicom da posjeduje dovoljno znanja i resursa kako bi stvorila jedne od najkompleksnijih komplikacija u mehaničkim mehanizmima. Mehanizmi takvog kalibra često nose naziv ‘Grande Complication’ kako bi se dodatno naglasila kompleksnost njihove izrade. Međutim, koliko ‘Grande’ sat mora biti da bi imao dva ‘Grande’ naziva u imenu? Pa ukoliko uzmemo broj komplikacija i činjenicu da je u potpunosti prekriven dijamantima, možemo reći da je ime opravdano. Upoznajte Jaeger Lecoultre Haute Joaillerie Master Grande Tradition Grande Complication.

Čak i sa kućištem preplavljenim baguette dijamantima i plavim safirima, ova verzija Jaegerovog Grande Complication sata nije i najluksuznija. Naime, postoji i verzija sa zlatnom narukvicom, također prepunom skupim kamenčićima. No, i ovaj model ima zadivljujuće karakteristike. Kućište od bijelog zlata promjera 46,7mm na sebi sadrži 19,8 karata dijamanata, što bi značilo da ima po sebi čak 294 ‘kamenčića’. Jaeger je išao do te mjere luksuza da je postavio drago kamenje sa unutrašnje strane prihvata za remen, strane koja je jedva vidljiva.

Dijamanti i safiri nisu samo rasprostranjeni po kućištu, već su i sastavni dio brojčanika kao indikatori sati i zvijezde na astronomskoj karti. Jedna od tri glavne komplikacije ovog modela je zvjezdana karta, koja u sinkronizaciji sa godišnjim (annual, ne perpetual) kalendarom prikazuje zvjezdano nebo i položaj zvijezda na sjevernoj hemisferi.

Jaeger LeCoultre je uvijek pokušavao napraviti svaku izvedenicu svoje komplikacije na inovativniji i atraktivniji način. Tako je druga po redu komplikacija, tourbillon, napravljena od titana i silicija. Međutim, Jaeger je izveo još jedan trik. Kavez tourbillona ne stoji statično u donjem desnom uglu brojčanika, već radi punu ‘orbitu’ oko brojčanika u točno 23 sata i 56 minuta. To vrijeme, koje je nešto kraće od našeg punog dana (odnosno 24 sata) se još naziva i zvjezdano (ili sideričko) vrijeme, a označuje period rotacije našeg planeta u odnosu na udaljene zvijezde.

I treća prestižna komplikacija je minute repeater, koja koristi unikatni Jaegerov “crystal gong” dizajn. U pravilu se radi o sustavu čekića, koji su direktno spojeni na safirno staklo kako bi rezonirali čišćim i jačim zvukom. Kompliacija se tradicionalno pokreće preko poluge sa lijevog boka kućišta, a kako zvuči vrlo ličan Jaegerov minute repeater možete vidjeti u najavi klikom na LINK.

Iznimno kompliciran mehanizam je Jaegerov in-house kalibar 945, od kojeg je svaka komponenta ručno ukrašena i polirana. Uz 49 rubina i nemirnicu koja radi na 28,800 bph, mehanizam ima oko 48 sati rezerve snage. Ovaj model je limitiran na svega osam primjeraka,  a svoj možete osigurati uplatom od 285.000€ na Jaegerov račun. Cijena je bez poreza,naravno!