Suunto predstavio treću generaciju svog najnaprednijeg GPS sata: Ambit 3

Suunto_Ambit3-S_range-visual_300dpi_white_background_JPEG

 

Van svih očekivanja i bez neke prevelike medijske ‘pompe’, finski proizvođač Suunto, poznat po svojim ručnim instrumentima za atletičare, ronioce i alpiniste je predstavio treću generaciju GPS satova Ambit. Tvrtka Suunto zasada ima tendenciju predstavljanja svojih modela svakih 12-18 mjeseci, odnosno praktički identičnom brzinom kao i vodeći proizvođači mobilnih uređaja i smartphone-a. Zapravo, smartphone-i su upravo i jedan od glavnih razloga zašto je i predstavljen novi Ambit model, jer po prvi puta nudi potpunu integraciju sa modernim mobilnim telefonima preko Bluetooth veze. U nastavku pročitajte detalje.

Ako ste kojim slučajem vlasnik prethodne generacije Ambita, vjerojatno ste se već zapitali zašto smo postavili u ovu najavu slike ‘dvojke’ kada je predstavljena najnovija ‘trojka’?!? Činjenica je da se novi model praktički ne razlikuje od starijeg, barem kada su u pitanju fizičke karakteristike. Ako ne računamo novu paletu boja, zapravo je sve ostalo više manje – isto. Ono po čemu se najviše razliku je novi model su softverski dodaci. Za početak, ANT+ tehnologija je u potpunosti izbačena, tako da ukoliko koristite jedan od aktualnih senzora za trčanje ili bicikliranje koji su temeljeni na toj tehnologiji, nećete ih moći koristiti sa novim Ambiotom 3.

ANT+ je u potpunosti zamijenjen sa Bluetooth modulom, kao i Bluetooth Smart čipsetom, koji omogućava korištenje bluetooth senzora (za otkucaje srca, brzinu, GPS itd…) koji ne trebaju nužno biti od proizvođača Suunto. Moguće je upariti bilo koji senzor, ukoliko naravno koristi Bluetooth vezu. Uz novi Ambit se tako isporučuje i potpuno novi prsni remen za mjerenje otkucaje srca, koji radi na Bluetooth tehnologiji.

Kao što svaka nova generacija Ambita donosi nove softverske pomake, tako i novi model ima neke nove mogućnosti. Za početak, jedan od predefiniranih novih treninga koji ovaj sat podržava je plivanje, kao i mjerenje otkucaja srca pod vodom. Daily Activity Monitoring se sustav praćenja dnevnih aktivnosti i potrošnje kalorija, koji se prilagođava vlasniku i na temelju dnevnih aktivnosti prilagođava težinu treninga. Detaljne podatke svakog treninga više nije potrebno uploadati na internet punem računala. To je uvelike olakšano sinkronizacijom između Ambita i vašeg mobilnog uređaja, bilo da se radi o smartphone-u ili tabletu. Suunto je išao do te razine integracije da je moguće koristiti Ambit kao GPS za vaš mobilni uređaj (koliko ga on sam nema), a Ambit 3 čak i podržava i push notifikacije sa Facebooka, mailova i propuštenih poziva.

Jedna od najvažnijih stavki, koju će cijeniti svaki bivši i sadašnji vlasnik starijih Ambit modela je podešavanje treninga preko vašeg mobilnog uređaja. Do sada ste za svaku promjenu na vašem treningu (bilo da se radi o zadavanju novog cilja ili prikaza podataka na display-u) trebali spajati sat na Movescount sučelje preko vašeg računala. Sa novom generacijom, sve to je zamijenjeno Bluetooth vezom i vašim Smartphone-om. Čak i finese poput prebacivanja između pozitivnog i negativnog prikaza informacija je od sada moguće raditi na mobitelu.

Kao i prijašnja generacija ovog ručnog instrumenta, uz GPS podržava cijelu šumu dodatnih funkcija: instalacija aplikacija preko Movescount sučelja, barometar, termometar, visinomjer, kompas, prikaz izlaska i zalaska sunca ovisno o vašoj GPS lokaciji, upozorenje pred oluju, visina plime, brzina kretanja, mjerenje otkucaja rada srca….zapravo lista je poprilično duga, a kompletan popis možete pogledati na Suunto službenoj stranici.

Novi Suunto Ambit 3 modeli bi se trebali pojaviti na našem tržištu na jesen, po cijeni od nekih 3500kn (model sa senzorom za otkucaje rada srca).


There are no comments

Add yours