Omega Speedmaster Mark II “Rio 2016”

Napravljena da oda počast Olimpijskim igrama u Brazilu, Omega je predstavila novu limitiranu seriju baziranu na Speedmasteru MARK II modelu, nazvanu “Rio 2016”. Novi chronograph model uz već atraktivan i karakterističan dizajn iz ’70 ima zanimljiv detalj na brojčaniku – prstenovi sub-dialova su napravljeni od zlata, srebra i bronce, tri metala koji simboliziraju olimpijske medalje. U nastavku pročitajte detalje.

Od službenog mjeritelja vremena na Olimpijskim igrama još od 1932. godine stiže nam sat koji je ove godine postao pravi hit među kolekcionarima (čiju najavu možete pročitati na LINKU). U tehnički identičnom stanju stiže nam limitirana serija istog sata, ali malo “začinjena” sa par interesantnih detalja. Tri compax raspored brojčanika (sub dial na 3/6/9) je odlična pozicija za postavljanje prstena od 18k žutog zlata, .925 sterling srebra i bronce – tri metala koji simboliziraju olimpijske medalje. Međutim, nije samo nanesen tanak sloj metala na postojeće prstene, već su novi prsteni kompletno izrezani od tri spomenuta metala.

Nova generacija Speedmastera je više manje vrlo slična orignalnom MKII iz 1969. Tipično za taj vremenski period, tonneau kućište je prepuno brušenih sunburst površina, kao i visoko poliranih rubova. Tachymeter skala, koja osim kozmetičke baš i nema neku pretjeranu primjenu u realnim situacijama, je postavljena ispod safirnog stakla, ali na način da je sa donje strane nanesena iluminacijska boja. Efekt u mraku je fenomenalan, jer osim što sve kazaljke svijetle jakim zelenim tonovima, i kompletna tachymeter skala je vidljiva u mračnim prostorima. 

Dio koji će se najviše razlikovati od standarnog MKII je zadnji pokopac, koji nosi ugraviran logotip Olimpijskih igara u Brazilu, kao i unikatan limitirani broj (ograničen na 2016 primjeraka). Mehanizam je ostao nepromijenjen, a radi se o Omeginom 3330 column-wheel mehanizmu sa chronograph komplikacijom, prikazom datuma, Si14 silicijskom nemirnicom i rezervom snage od 52 sata. 

Interesantno je da ovaj model neće biti previše skup u odnosu na standardnu inačicu. Dok ćete za normalni MARK II morati izdvojiti 4.660€, ‘Olimpijska’ verzija će vas ispasti svega 180€ više, odnosno 4.840€.