Patek Philippe Supercomplication ponovno na Sotheby’s aukciji

Sat koji upravo gledate na fotografijama nosi naziv Supercomplication i jedan je od najkompliciranijih mehaničkih satova ikada konstruiranih u horološkoj povijesti. Ovaj džepni sat sadrži nevjerojatne 24 komplikacije a još je zapanjujuća činjenica da je konstruiran daleke 1933. godine za jednog od najutjecajnijih kolekcionara 20. stoljeća, bankara Henry Graves-a. Zadnji puta je ovo horološko umjetničko djelo viđeno 1999. godine kada je prvi puta prodan na Sotheby’s aukcijama za nevjerojatnih 11. miliona dolara. I kako se zasada čini, Supercomplication se se ponovno vrača srušiti svoj stari rekord. U nastavku pročitajte detalje.

 

Od dana od kad je prodan za zbilja zapanjujući iznos, gubi se svaki trag Patekovog Supercomplicationa. Točnije, gubi se svaki trag do 2012. godine, kada je procurila informacija da jedan od članova kraljevske Katarske obitelji, šeik Saud Bin Mohammed Bin Ali Al-Thani u posjedu ovog unikatnog primjerka. Međutim, uz tu informaciju, procurile su glasine kako je spomenuti šeik dužan Sotheby’s aukcijama preko 88 miliona dolara koje je potrošio na nekoliko aukcija, a nikada nije podmirio ni cent od tih računa. Kako bi pokrio dug, odlučio je vratiti nekoliko umjetničkih djela, nekoliko ultra rijetkih satova i krunu svoje kolekcije-Patek Philippe Supercomplication.

Patekov Supercomplication je punih pola stoljeća bio najkompliciraniji sat u povijesti, sve do 1989. kada je tu titulu preuzeo novi Patekov džepni sat sa kalibrom 89 i čak 31 komplikaciju (detalje možete pročitati na našem FORUMU).  Iako je Patekov cal. 89 ipak kompliciraniji sat, kolekcionarima je daleko više ‘napetiji’ Supercomplication od Henry Graves-a. Jedan od razloga je svakako činjenica da se radi o unikatnom primjerku koji je rađen u vrijeme kada je upotreba računala i CAD softvera bila ‘znanstvena fantastika’.

Patek Supercomplication je potvrđen za aukciju u studenome ove godine, a cijena mu se procjenjuje na 15.000.000 ‘švicaraca’. Međutim, ne bi nas čudilo da postigne i daleko veću cijenu. Ništa, čekamo 11. mjesec!


There are no comments

Add yours