Najnovija inovacija iz Rolex manufakture: Syloxi

14265127236_b069f9982b_b

 

Rolex svake godine napravi pravi show na Baselu, najvećem sajmu gdje se glavna priča oko urarstva odvija. Mjesecima se špekulira o novim modelima, pozorno se gledaju teaseri i intervjui ne bi li saznali neku novu tajnu informaciju prije službenog predstavljanja. Tako je bilo i ove godine kada je potpuno neočekivano predstavljen novi Sea-Dweller 4000 i ‘Pepsi’ verzija GMT Mastera (ok, njega smo već i očekivali). Međutim, novi modeli su potpuno zasjenili predstavljanje najveću Rolexovu inovaciju u posljednjih nekoliko godina – Syloxi oprugu nemirnice. U nastavku pročitajte detalje.

Prije nešto više od desetak godina, Rolex je u suradnji sa Patek Philippe-om i Ulysee Nardin-om krenuo eksperimentirati sa silicijem, materijalom koji po karakteristikama slovi kao idealni element za oprugu nemirnice. Nemirnica je srce mehanizma koji se sastoji od opruge i balans kotača te određuje preciznost sata ovisno o regularnosti njegovih oscilacija. Osiguranje tih regularnosti je jedan od najvećih izazova u urarstvu, jer osim što mora imati visoku otpornost na promjenu temperature (toplina našeg tijela ipak ‘grije’ sat kada je na ruci), mora također biti otporna na vanjske vibracije, gravitaciju i magnetizam.

Upravo te sve karakteristike zadovoljava materijal poput silicija, uz jedan mali problem – ima vrlo slabu toleranciju na temperaturne promjene. Zato je njegova površina presvučena silicij oksidom koji taj problem uspješno rješava, pa ujedno dolazimo i do samog naziva opruge – Silicon i Silicon Oxide: Syloxi.

Silicij se već neko vrijeme koristi u urarstvu kao komercijalni materijal za izradu opruga, i to većinom u Swatch grupi (u in-house mehanizmima manufakture Omega), kao i u nekim high end manufakturama poput Patek Philippe-a. Međutim, ovo je prvi puta da je Rolex nakon dugogodišnjeg razvoja odlučio priječi na silicij.

Dizajn opruge je vrlo unikatan, i do sada nikada viđen u urarstvu. Patentirana i unikatna geometrija opruge osigurava jako dobre performanse u gotovo svim uvjetima, a sve to zahvaljujući obliku. Fleksibilan centar opruge omogućava instalaciju bez primjene ljepila, a varijabilna debljina zavojnica (tanji prema centru, deblji prema vanjskoj strani opruge) omogućavaju minimalne pomake u regularnosti oscilacija. Rolex je također patentirao prihvat opruge na most, preko dvije fiksne točke koje savršeno poravnavaju oprugu sa balans kotačem. Nova Syloxi opruga također dolazi u kombinaciji sa Paraflex anti shock sustavom koje je također razvio Rolex.

Ako ste se već ponadali da je nova silicijska opruga u novim sportskim muškim modelima koji su predstavljeni ove godine, onda imamo lošu vijest za vas. Naime, Rolex je odlučio Syloxi oprugu integrirati u cal. 2236, predstavljen u novim DateJust Pearlmaster ženskim modelima. Točan razlog ovakvog poteza nam nije poznat, ali s obzirom da je Rolex ‘ziheraški’ brand, vjerojatno žele testirati performanse novog mehanizma u manje popularnim modelima prije nego što ga predstave u muškim modelima (moguće i u potpuno novom in-house mehanizmu).

Tako da ćete još uvijek biti prisiljeni koristiti Parachrom, trenutačnu anti-magnetsku oprugu na sportskim modelima. Ali nemate straha, Parachrom radi jako jako dobro i nerijetko se zna dogoditi da mu je maksimalno odstupanje unutar par sekundi na tjedan.