503N09159_7DF46111

Ponovno rekord na Sotheby’s aukcijama: Patek Philippe Split-Seconds Chrono prodan za 2.97 miliona dolara

 

 

Izgleda da recesija kao pojam uopće ne postoji u poznatim rječnicima, barem kada su u pitanju vrlo rijetki i kolekcionarski primjerci. Očigledno tako možemo zaključiti prema posljednjih nekoliko Sotheby aukcija gdje se svako malo ‘probije’ rekord najskupljeg prodanog kolekcionarskog primjerka. Do nedavno titulu ‘najskupljeg’ držao vrlo rijedak Patek Philippe “Henry Graves Jr.” Minute Repeater u tonneau kućištu od 18k žutog zlata (detalje aukcije možete pogledati na našem FORUMU), međutim prije par dana ta titula je pripala ponovno istoj manufakturi Patek Philippe, i modelu koji je vrlo vjerojatno prvi Split-Seconds Chronograph model. U nastavku pročitajte detalje.

 

Prema originalnoj arhivi ovog modela, kao i prema njegovom serijskom broju (mehanizam 124824  i kućište 235326 ) zna se da se sat započeo sastavljati 1903. a završen je tek 10. listopada 1923. S obzirom da je u pitanju toliko nizak serijski broj, pretpostavlja se da je riječ o prototipu prvog Split seconds chrono modela sa dvije centralne kazaljke, koje omogućuju mjerenje dva nezavisna vremenska intervala. Bijeli i vrlo klasičan brojčanik iz te ere je ukrašen sa Breguet indikatorima i plavima kazaljkama. Mehanizam je za današnje pojmove čudo, što mehanike što detalja, a imajte na umu da je sastavljen prije 91 godinu i to u dimenziju kućišta od svega 33mm (‘muška’ veličina za to doba). 

Kupac ovog sata je jedan od poznatih švicarskih muzeja, a postignuta cijena je bila tek za nijansu viša od spomenutog  Henry Graves Jr. modela, a zaustavila se na 2.97 miliona dolara, gotovo duplo od procijenjene cijene. Detaljne podatke o ovoj aukciji možete naći na službenom stranicama Sotheby’s aukcija.