Hublot Big Bang Unico Bi-Retrograde: službeni sat svjetskog prvenstva u Brazilu 2014.

10330446_10152471592766535_5936421311960299342_n

Još nas svega par sati dijeli od početka najvećeg natjecanja najvažnije sporedne stvari na svijetu, Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu u kojem upravo naša reprezentacija i jedanaest Vatrenih otvaraju utakmicu sa domaćinom i peterostrukim svjetskim prvakom Brazilom. Švicarski proizvođač satova Hublot, kao jedan od sponzora ovog velikog natjecanja je pripremio vrlo interesantan chronograph model kojeg će i službeno predstaviti na otvorenju: Big Bang Unico Bi-Retrograde Chrono. Ne samo da je to službeni sat ovog Svjetskog prvenstva, nego je i ujedno jedan od rijetkih mehaničkih satova koji je upravo namijenjen mjerenju nogometnih utakmica. U nastavku pročitajte detalje.

 

Naime ovo nije još jedan u nizu bezbroj chronograph modela koje Hublot “prema šabloni” izdaje iz godine u godinu. Po prvi puta Hublot je predstavio Bi-Retrograde chronograph, odnosno ‘štopericu’ od dvije centralne kazaljke koje prikazuju tekuće sekunde i minute na skali od 45 minuta, plus 15 minuta nadoknade (označeno kao ‘ADDED TIME’). Da, dobro ste zaključili, chronograph mjeri poluvrijeme nogometne utakmice od 45 minuta (označeno crvenom bojom na gornjoj skali). Kada jedna od kazaljki dosegne kraj skale, odnosno brojku 60, ‘skače’ na početni, odnosno nulti položaj i kreće od početka.

 

Ispod glavne skale chronographa koja je ukrašena nacionalnim bojama Brazila je postavljen mali prozor koji prikazuje da li se trenutačno mjeri prva polovica, poluvrijeme ili druga polovica utakmice. Međutim, sat koji ima samo funkciju chronographa baš se i ne bi mogao nazvati satom, stoga je i na dno brojčanika postavljen sub-dial koji prikazuje trenutačno vrijeme. Za mehanizam je korišten Hublot HUB1260 iz Unico serije sa 385 komponenata. Nemirnica radi na čak 4 Hz, a rezerva snage je poprilično solidna i iznosi oko 72 sata. 

 

Na pozadini sata se nalazi logotip Svjetkog prvenstva u Brazilu, a zahvaljujući safirnom poklopcu možete uživati u mehanici Unico mehanizama. Novi HublotSoccer Bang‘, kako ga vole nazivati kolekcionari je dobavljiv je jednoj dimenziji kućišta promjera 45mm, ali u dvije verzije – od 18k zlata (limitiran na 100 primjeraka) i od crne keramike (limitiran na 200 primjeraka). Oba modela su predstavljena sa karbonskim lunetama, pričvršćena  na kućište putem šest vijaka u obliku slova ‘H’. Cijena kreće oko 26.000$ za keramički model, odnosno 42.000$ za model od 18k zlata.