DSCF3861

Oris Depth Gauge *RECENZIJA*

Tržište ronilačkih satova je danas poprilično zasićeno. U doba kada svaki jači proizvođač satova ima u svojoj ponudi barem jedan model koji je namijenjen korištenju na većim dubinama, popriličan je izazov napraviti sat koji će se posebno isticati svojim mogućnostima i dobrim omjerom uloženog i dobivenog. Ukoliko vam financije ne predstavljaju problem (blago vama) i tražite ronilački model sa mehaničkim dubinomjerom, uvijek se možete obratiti IWC-u, Jaeger LeCoultre-u i Blancpain-u za takav ronilački instrument. Naravno u tom slučaju budite spremni izdvojiti poveću svotu novaca, u najboljem slučaju cca 130.000 kn za IWC Deep Two (ujedno i najjeftiniji i nešto stariji model sa liste).  Međutim, napraviti sat koji tehnički može sve isto kao i spomenuti IWC za svega 1/7 cijene je već pravi izazov. Izazov koji je Oris prihvatio i uspješno riješio. Predstavljamo vam Oris Depth Gauge.

 

Iako je ponuda ronilačkih mehaničkih satova danas veća nego ikad prije, pravi razlozi za njihovo korištenje su daleko manji. Moderna tehnologija je omogućila proizvodnju pametnih podvodnih računala koja uzimaju u obzir desetak ključnih parametara koji omogućavaju roniocima jednostavan i najvažnije, siguran uron. Međutim, moderna ronilačka računala imaju tendenciju da prestanu funkcionirati, i to najčešće u kritičnom trenutku kada se nalazimo desetke metara pod vodom (pozdrav Murphyjevom zakonu), tako da je redundancija u obliku kvalitetnog mehaničkog sata vrlo vrlo poželjna. Roniocu je osim tlaka zraka u boci iznimno važan podatak o trenutačnoj dubini i vremenu kako bi mogao na temelju toga izračunati vrijeme dekompresije. Upravo je za te podatke zaslužan Oris-ov Depth Gauge.

Napraviti sat koji tehnički ima karakteristike kao i konkurencija za svega 1/7 cijene je već pravi izazov. Izazov koji je Oris prihvatio i uspješno riješio

Ako ste imalo pratili Orisove modele tada će vam cijela priča oko novog Depth Gauge-a biti poznata. Masivno čelično kućište, predimenzionirana krunica sa štitnicima, nestandardni prihvati za remen, kućište u obliku inverzne šalice, minimalistički dizajn brojčanika…sve je to više manje poznato od prije. Tek kada se zagledate u brojčanik možete uočiti kako ipak nije riječ o još jednom Orisu u nizu, a sve to zahvaljujući reljefnim poliranim indikatorima koji u kombinaciji sa žutom skalom, postavljenom sa unutarnje strane safirnog stakla stvaraju 3D efekt. Slike nažalost ne mogu opisati ove detalje, zbilja je potrebno sat staviti na ruku kako bi ih doživjeli u potpunosti.

Još jedan indikator koji vam govori kako se ovaj model ipak malo ističe od drugih je mali otvor na vrhu safirnog stakla. Ne, nije riječ o grešci u proizvodnji ili o pukotini, nego je po rubu 4.5mm debelog safirnog stakla urezan kanal sa otvorom na vrhu koji služi za prikaz trenutačne dubine. Moderni dubinomjeri na mehaničkim satovima vrlo često koriste komplicirane mehaničke sustave koji na temelju raznih membrana i poluga prikazuju trenutačnu dubinu na brojčaniku. Takvi sustavi su podložni kvarenju i skupom održavanju što se u krajnjoj liniji može pokazati kao nedostatak.