LM101_Profile_WG_Lres_RGB_zps3c6597fa

MB&F predstavio LM101, svoj najmanji, najjednostavniji i najjeftiniji ručni sat

MB&F, jedno od ekstravagantnijih imena u satnoj industriji i ime koje je ujedno zaslužno za jedne od najinteresantnijih ručnih satova u posljednjih nekoliko godina (čije najave možete pogledati klikom na link 1, link 2 i link 3) je upravo predstavio svoj najmanji, najjednostavniji i najjeftiniji ručni sat. Predstavljamo vam Legacy Machine LM101.

Prema riječima glavne osobe koja stoji iza MB&F-a, Max Bussera, novi LM101 je prvi model koji u potpunosti predstavlja klasiku i esenciju Legacy linije. MB&F nije manufaktura u klasičnom smislu riječi. Možemo ju zamisliti kao skupinu najprestižnijih urarskih umova, pomno biranih za svaki individualni projekt i gdje je svaki od tih članova majstor najvišeg ranga u svom polju rada.

Ljubitelji ovog branda će sigurno odmah uočiti sličnosti sa prvim modelom Legacy linije – LM 1. I zapravo bili bi gotovo u pravu. Međutim, kućište originalnog LM1 je sa 44mm drastično smanjeno na vrlo ugodnih 40mm u promjeru. Dva lakirana brojčanika koja su u originalnoj verziji prikazivala dvije nezavisne vremenske zone su zamijenjena sa jednim, a prvi na svijetu vertikalni indikator rezerve snage je dobio nešto klasičniju izvedbu u obliku jednostavnog brojčanika. Međutim, najvažniji detalj svakog Legacy Machine-a, “lebdeća” nemirnica  je još uvijek tu.

Enormna nemirnica promjera 14mm je učvršćena preko visećeg mosta, nalazi se u samom centru i gotovo je identičnog primjera kao i brojčanik za prikaz sati. Pozicija brojčanika nije slučajna, namjerno je postavljen u desnu stranu kako bi na brzinu mogli pročitati vrijeme ispod rukava, bez da otkrivate cijeli brojčanik. S obzirom da nemirnica “lebdi” iznad brojčanika, korišten je visoko zakrivljen safir koji podiže debljinu sata na 16mm. Kompromis koji se može preživjeti, jer se zbilja radi o jednom od najljepših satova ove godine.

Svi dosadašnji mehanizmi MB&F-a su rađeni u suradnji sa poznatim i najcjenjenijim manufakturama, međutim ovo je prvi mehanizam koji je dizajniran i napravljen unutar MB&F manufakture. Za konačni finiš i uljepšavanje je odabrana osoba koja je radila i na prvom Legacy modelu, gosp. Kari Voutilainen. I kao što možete vidjeti na slikama, završna obrada je besprijekorna sa mnoštvom poliranih rubova, cirkularnog brušenja po zupčanicima, Côtes de Genève reljefa po mostovima i perlage finiša po površinama.

MB&F Legacy Machine LM101 je najavljen u dvije verzije, od bijelog i ružičastog zlata i trenutačno se planira oko 30 komada godišnje koji će gotovo sigurno biti rasprodani u prvih nekoliko dana. Umjerena dimenzija kućišta, vrlo jednostavan a opet vrlo kompleksan brojčanik i izuzetna kvaliteta bi mogla osigurati titulu najprodavanijeg modela manufakture. Činjenica da je i najjeftiniji model u ponudi bi svakako mogla i pomoći u toj tvrdnji. Međutim, pojam ‘jeftino’ i ovakva razina visokog urarstva jednostavno ne idu skupa. Najavljena cijena je 59.000 dolara.