Astronchrono_zpsbb43327d

Seiko Astron GPS Chronograph

Svega dva mjeseca od obnavljanja i predstavljanja nove generacije GPS satova iz obitelji Astron, Seiko je neočekivano odlučio pogurnuti na tržište novi i trenutačno najnapredniji GPS solarni sat: Astron Solar Chronograph. GPS satovi su postali trenutačni hit kod dva japanska giganta: Citizen-a i Seika i očito je da se ulažu veliki napori kako bi se osiguralno mjesto na tronu u ovom tržišnom segmentu. Seiko bi od ovog trenutka mogao biti u laganoj prednosti. Više u nastavku.

Nova Astron linija GPS satova više podsjeća na prvu generaciju Astrona koja je predstavljena 2012. (čiju najavu možete pročitati na LINKU). Za one koji se po prvi puta susreću sa pojmom GPS satova, pokušat ćemo ukratko objasniti o čemu se radi. Moderniji quartzni satovi večinom imaju mogućnost radio sinkronizacije, odnosno mogućnost sinkronizacije sa atomskim satovima preko šest glavnih radio tornjeva u svijetu. Taj sustav funkcionira relativno dobro, ali samo ukoliko se nalazite u relativnoj udaljenosti od radio tornja (do 1000km). S obzirom da u svijetu postoji 39 vremenskih zona i samo šest radio tornjeva, možete odmah zaključiti da takav sustav neće uvijek funkcionirati.

Sa druge strane, GPS sustavi nemaju tih problema jer rade na bilo kojoj lokaciji. Dakle u bilo kojem trenutku sat se može automatski ili na zahtjev vlasnika spojiti na najmanje četiri GPS geo-stacionarna satelita koji šalju sinkronizacijski signal sa atomskog sata i podatke o lokaciji, odnosno o vremenskoj zoni u kojoj se nalazite. Sve je to omogućeno zahvaljujući novoj generaciji Seiko-vog 8X82 kalibra. Iako je baziran na prethodnoj generaciji Astron mehanizma Cal. 7X52, u suštini se nije previše mijenjao, ako izuzmemo nove mogućnosti poput chronographa. Solarno punjenje je naravno prisutno i na ovom flagship modelu.

U usporedbi sa fenomenalnom non-chrono generacijom Astron-a (čiju najavu možete pročitati na LINKU), novi Chronograph model djeluje kao korak nazad po pitanju dizajna. Međutim, s druge strane Astron je više orijentiran na casual – sportsku stranu dok novi Astron Chronograph može proći i kao ozbiljan poslovni sat. Brojčanik na novom Chrono modelu ima onu karakterističnu ‘dubinu’ kao i kod cijele Astron linije sa povišenim reljefnim indikatorima a Tri-Compax raspored sub-dialova djeluje svježe  i čitljivo. Predstavljene su čak četiri verzije od čelika i četiri od titana (obje u identičnoj dimenziji od 45mm promjera), sa nešto drugačijim dizajnom pušera, a zanimljivo je da će svi modeli standardno dolaziti sa keramičkim lunetama, izuzetno otpornim na habanje i koroziju.

Novi Seiko Astron Solar Chronograph modeli bi prema službenoj najavi trebali biti raspoloživi od rujna ove godine, a cijene će im varirati od 1.800€ za čelični model na gumenom remenu, pa sve do 3.300€ za limitirani titanski model sa crnim DLC premazom.