Ball-soldier-560_zpse1cf8259

Basel World 2014: Ball Watch Engineer II Magneto S sa novom anti-magnetskom tehnologijom

Iz godine u godinu švicarska manufaktura Ball Watch kontinuirano radi na razvoju i poboljšavanju Engineer serije ručnih satova, namijenjene entuzijastima, ekstremim sportašima pa čak i znanstvenicima. U posljednjih nekoliko mjeseci je krenula najveća ‘fama’ oko mehanizama koji imaju izuzetno visoku toleranciju na magnetska polja. Čudno kako se razne manufakture nisu prije prihvatile ovog problema jer i najkraći kontakt sa dovoljno jakim magnetskim poljem može izuzetno utjecati na preciznost mehaničkog sata, pa i u ekstremnim slučajima i njegovo zaustavljanje. Ball se ozbiljno prihvatio ovog problema i našao riješenje.

Prema prihvaćenim standardima u satnoj industriji, mehanički sat se smatra anti-magnetskim ukoliko može izdržati utjecaj magnetskog polja jačine 4,800 A/m, pod uvjetom da mu dnevno odstupanje ne poveća za 30 sekundi. Tijekom godina razni proizvođači su pribjegli raznim rješenjima, a najučinkovitije je bilo korištenje željeznog Faraday kaveza koji je štitio mehanizam unutar kućišta sata. Takav kavez usmjerava silnice magnetskog polja od mehanizma, i štiti ga od negativnih utjecaja magnetizma, međutim njegova učinkovitost je dovoljna do jačine polja od 12,000 A/m.

Željeći izbjeći postojeće rješenje sa spomenutim ograničenjem, Ball je upravo predstavio Engineer II Magneto S sa potpuno novim pristupom u zaštiti od magnetizma kojeg naziva A-PROOF. Koncept korištenja Faraday kaveza koji ujedno i nepotrebno povećava dimenzije kućišta je u potpunosti odbačen i njegovu je ulogu preuzelo kućište sata. Međutim, da bi se postigla dovoljna zaštita od jakih magnetskih polja, Ball je razvio kompletnu novu slitinu od nikla, željeza, bakra i molidbena nazvanu Mumetal od koje je proizvedeno kompletno kućište za novi Magneto S.

Uz dodatak  razvoja novog anti-magnetskog materijala, Ball Watch je odlučio zaobići nedostatak korištenja zaštitnog kaveza od željeza, kao i nemogućnost pogleda na mehanizam radi zaštitnog pokrova. Riješenje problema je korištenje metalne membrane, koja se okretom lunete otvara i time omogućuje pogled na Ball cal. RR1103-CSL automatic mehanizam (po izgledu vrlo vjerojatno samo ušminkano ime za ETA 2824), certificiran po COSC standardu. Kada je potrebna kompletna zaštita mehanizma, dovoljno je ponovno zaokrenuti lunetu i membrana se zatvara, čime je mehanizam zaštićen do 80,000 A/m (što je ekvivalent jačini od 1000 Gauss-a). Mehanizam je također opremljen SpringLOCK sustavom koji čuva nemirnicu od izuzetno jakih sila koje se mogu javiti prilikom pada sata na tvrdu površinu.

Ono po čemu je Ball zaista poznat je tricijska iluminacija, koja nije izostala ni na ovom modelu. Na brojčaniku i svim indikatorima se nalaze staklene ampule punjene mješavinom luminove i plina tricija, koja omogućava neprekidnu iluminaciju preko 25 godina. Ball Engineer II Magneto S je svakako interesantan sat po pitanju tehnologije koju koristi, ali malo je zakasnio u tom polju. Podsjetimo se, Omega je prošle godine predstavila svoj kompletno antimagnetski mehanizam (najava se nalazi na LINKU) koji uspješno može izdržati ekstremna magnetska polja do 15.000 Gauss-a, a od ove godine se počeo i komercijalno koristiti u nekim modelima. No, sve u svemu, jako interesantan sportski sat koji će zadovoljiti i zahtjevnije kupce.