Basel World 2014: Kultna Omega Speedmaster Pro po prvi puta u titanskoj izvedbi

Za 45. obljetnicu najvažnijeg trenutka u ljudskoj povijesti, slijetanja na Mjesec 20-tog. srpnja 1969. godine, Omega je predstavila limitiranu seriju Speedmaster Professional modela i to po prvi puta u kombinaciji titana i ružičastog zlata sa laserski ugraviranim PVD brojčanikom.

Omega Speedmaster Professional, sat koji je svoju popularnost stekao zahvaljujući činjenici da je prvi sat nošen na Mjesecu (i to na ruci Buzz Aldrin-a, Speedmaster od Neil Armstrong-a je ostao u lunarnom modulu) je već u dvadesetak različitih iteracija predstavljen u novoj limitiranoj verziji, nazvanoj Apollo 11 45. Anniversary. Interesantno je što je tek nakon 57. godina postojanja Speedmaster modela, po prvi puta taj sat predstavljen u titanskom kućištu, uz dodatak ružičastog (ili kako ga Omega naziva – Sedna) zlata na luneti, indikatorima i kazaljkama.

Ako zanemarimo činjenicu da je kućište napravljeno od novih materijala, vizualno i gabaritima u potpunosti odgovara originalu od čelika. Promjerom od svega 42mm će zasigurno pasati na gotovo svaki tip zapešća, a relativno mala debljina osigurava vrlo nisko težište, tako da sat vrlo udobno leži na ruci. Odnosno, ovo gore vrijedi za čeličnu verziju, a s obzirom da je titan jedno 40% lakši od čelika, onda slobodno možemo zaključiti da se novi titanski Speedy praktički ne osjeća na ruci.

Najinteresantnija komponenta je zasigurno brojčanik, rađen od mjeda i laserski graviran na način da se uklanja sav višak materijala sa površine. Rezultat su svi indikatori i minutne podjele u pozitivnom reljefu, nešto što još nismo vidjeli na sportskim chronograph modelima od Omege. Kao završi detalj, brojčanik je premazan mat bojom čokolade, i voljeli mi to ili ne, nevjerojatno dobro izgleda u kombinaciji sa zlatnim markerima i kazaljkama.

Najpoznatiji Omega ručno navijani mehanizam, cal. 1861 je prisutan i u ovom modelu. Iako radi na nešto manjoj frekvenciji od 21.600 bph i ima manju rezervu snage od standarda koju pruža konkurencija (oko 40 sati), imajte na umu da je ovo u pravilu identičan mehanizam koji može preživjeti lansiranje Saturn V rakete u Zemiljnu orbitu. Mislim da to dovoljno govori o pouzdanosti ovog mehanizma. Novi Omega Speedmaster Apollo 11 45. Anniversary dolazi isključivo na NATO stil remenu sa titanskom kopčom, a trebao biti biti raspoloživ odmah nakon Basel sajma.