Basel World 2014: Predstavljamo vam najkompleksniji Tourbillon mehanizam iz Girard-Perregaux-a

Švicarska luksuzna manufaktura, najpoznatija po većem rasponu modela sa tourbillon komplikacijom je predstavila svoj trenutačno najkompleksniji Tri-Axial Tourbillon model sa kavezom koji rotira oko čak tri osi. Kompletna nemirnica se nalazi unutar tro-dimanzionalnog safirnog balona koji zauzima popriličan komad kućišta od ružičastog zlata. U nastavku pročitajte detalje za novi Girard-Perregaux top model.

Krenimo prvo sa jednostavnijim stvarima – vanjskim izgledom. Kućište od ružičastog zlata je po svim kriterijima ogromno, iako bi taj nedostatak mogli zanemariti ako se malo usredotočimo na fenomenalne brušene linije po luneti i poliranim prihvatima za remen. Sa 48mm promjera i 18mm debljine pada u ‘tešku katerogiju’, ali potrebno je uzeti u obzir da samo mehanizam ima debljinu od 16.83mm. Uzrok takve debljine leži u tri-axial tourbillon sustavu koji sam mjeri preko 13mm visine. Uz to, tourbillon komplikaciju prati i specijalno rađen (i vrlo skup) safirni kristal koji iznad te komplikacije sadrži ‘mjehur’ koji strši iznad siluete kristala.

Tourbillon je očito najvažnija stvar u cijeloj priči. U suštini, sastoji se od tri sloja kaveza, od kojih mu svaki daje novu os rotacije i brzinu vrtnje. Prvi se kreće brzinom od 60 sec po rotaciji, sljedeći sloj je dvostruko brži, odnosno napravi puni krug za 30 sekundi. Treći sloj je je sloj za ‘uživanje’, najsporiji je u cijelom sustavu, svega jedna rotacija u dvije minute, kako bi pokazao svu ljepotu i čari iznimno kompleksnog tourbillon kaveza od 140 komponenata. Tako kompleksan sustav zahtjeva pravi balans snage i težine, tako da je upotrijebljen čelik, titan i ružičasto zlato. I vjerovali ili ne, kompletan tourbillon kavez teži svega 1.24 grama!

Završna obrada je van svake kategorije, počevši od brušenih mostova, poliranih nosača kaveza, cirkulatnog brušenja mainplate-a i zrcalno poliranog ruba pojedinih komponenata mehanizma. Girrard Peregaux se očito toliko ponosi svojim GP09300 mehanizmom, da je omogućio pogled na njega sa čak tri strane – prednja strana je rezervirana za tourbillon kavez, zadnji safirni poklopac otkriva kompletnu pozadinu mehanizma, a sat čak ima i bočni safirni prozor.

Brojčanik je u cijeloj priči vjerojatno najmanje bitan, jer svu slavu preuzima mehanički ples tourbillona na ‘9h’. Međutim, sa zlatnim kazaljkama i hobnail uzorkom lijepo se uklapa u cijelu priču, a posebno je atraktivan i indikator rezerve snage na dnu brojčanika, koji može prikazivati do 52 sata rezerve snage.

U ovom trenutku vas vjerojatno zanima koliko ova priča košta. Preporučam da prvo pogledate vrlo interesantan video…a tek onda cijenu od $501,900.