CarCH80BlackB_zps23741eb6

Basel World 2014: Stiže potpuno nova TAG Heuer Carrera CH 80 sa in-house chronograph mehanizmom

Svake godine svjedoci smo novih revolucionarnih i inovativnih rješenja koje TAG Heuer predstavlja na Basel sajmu. Bilo da se radi o mehaničkim chronograph satovima koji mogu mjeriti preciznošću od 1/2000 sekunde (ako još niste pogledali to čudo, obavezno kliknite na LINK) ili novom tipu Tourbillona (očekujte najavu uskoro), TAG uvijek briljira. Stoga smo se ugodno iznenadili kada su ove godine predstavili sasvim običan chronograph. Bez magneta umjesto nemirnica, bez tourbillona i bez nerealno visokih cijena. Međutim, ono što su predstavili bi vrlo lako mogao postati bezvremenski klasik koji će pljeniti poglede dugi niz godina. Uz to, ima i potpuno novi in-house mehanizam. U nastavku pročitajte detalje za TAG Heuer Carrera CH 80.

1960′. i 1970′. godine su bile zlatne godine urarstva. To je bilo doba u kojem su brandovi poput Omege, Breitlinga, Seika i Heuera pisali urarsku povijest predstavljanjem svojih kultnih chronographa. Među njima je bila i 2447 Carrera, ručno navijani Valjoux 72 chronograph, koja je i dan danas tiha patnja zagriženih kolekcionara i ljubitelja Heuer branda. Upravo je i taj model poslužio kao glavna inspiracija za novi CH80 Chronograph.

Vintage Heuer 2447 “Reverse Panda”

Kao što možete primjetiti, nova Tag Carrera CH80 po dizajnu jako podsjeća na bezvremensku Carreru ref. 2447. Očigledno, postoje neke drastične promjene, poput povećanja promjera kućišta sa 36mm na 41mm, crvenih detalja na glavnoj chrono kazaljci i vrhovima kazaljki sub-dialova, integriranja datuma i naravno – novog automatskog mehanizma. Mehanizam, originalnog imena Cal. 1969 (o kojem možete čitati na našem FORUMU) je po novome poznat kao Cal. CH80 (ujedno i ime nove Carrere).

Zašto promjena imena? LVMH grupa, ujedno i vlasnik TAG Heuer branda namjerava koristiti ovaj mehanizam i u drugim brandovima. S obzirom da je broj ‘1969’ najviše vezan za Heuer-ovu povijest i predstavljanje prvog automatskog chronograph mehanizma Cal. 11 1969. godine, odlučili su da im je potreban nešto prihvatljiviji naziv. . Stoga su ga promijenili u CH (skraćenica od Chevenez, ime grada u kojem se mehanizam proizvodi) i 80 (broj koji predstavlja broj sati rezerve snage, čak 10 više od najavljenih 70 u Cal. 1969).

Novi Carrera model će biti predstavljen u dvije verzije, u crno-bijeloj (Reverse Panda) i bijelo-crnoj (Panda),  a možete birati između metalnog i rally remena od crne kože. S obzirom da se radi o potpuno novom column wheel chronograph-u, očekivana cijena za ovaj model je bila oko 10.000 CHF. Međutim, opet iznenađenje od strane TAG-a: za model na kožnom remenu morat ćete izdvojiti polovicu te cijene, dakle 5.200 CHF što je zbilja odlična cijena ako uzmete u obzir da konkurencija sličnu ‘priču’ naplaćuje daleko više.