Basel World 2014: Rolex ponovno vraća ‘Pepsi’ boje u GMT kolekciju

Nakon godina iščekivanja, Rolex je napokon vratio originalne ‘Pepsi‘ boje u svoju GMT Master kolekciju. Iako se po gotovo svim kriterijima radi o pravoj, modernoj verziji originalnog GMT Master-a iz 1955. godine, već stižu prve zamjerke po pitanju cijene sata koja je direktno vezana na izbor metala kućišta. U nastavku pročitajte detalje za novi Rolex Pepsi GMT Master II.

Crvena i plava se oduvijek smatrala suštinskom bojom GMT Master serije, ponajviše iz razloga što je prvi takav primjerak, izvorno zamišljen kao pilotski sat avio kompanije Pan-Am, upravo imao crveno-plavu GMT lunetu koja je služila za jednostavno računanje druge vremenske zone. Od 2008. pa sve do 2013. Rolex je prestao sa proizvodnjom dvobojnih luneta, međutim nakon što su izdali model sa crno-plavom keramičkom lunetom, bilo je pitanje vremena kada će se ponovno pojaviti ‘Pepsi’ na tržištu

Pepsi‘ je napokon tu, iako ne u izdanju u kojem su ga svi očekivali. Naime, ovaj model u ovoj konfiguraciji je isključivo zamišljen u kućištu od 18k bijelog zlata, što osim što podiže ukupnu težinu kućišta, najviše od svega podiže i cijenu. Keramičke lunete u boji , pogotovo u živim bojama poput crvene je izuzetno teško za napraviti. Proces izrade ovakve lunete započinje izradom jednog komada keramike u crvenoj boji. Kemijskim procesima se obrađuje samo polovica lunete koja u posebnim uvjetima poprima plavi ton. Posljednji korak uključuje pečenje keramike na 1600 °C, čime se smanjuje njen obujam za četvrtinu ukupnog promjera.

Sljedeći proces obrade lunete uključuje poliranje i brušenje, kao i graviranje satnih indikatora. Zatim se PVD (physical vapour deposition) procesom nanosi izuzetno tanak sloj platine na ugravirane brojke, koji im daje blagi srebrni ton. Kućište identičnog oblika i promjera kao i kod čeličnih modela se nalazi i u novom zlatnom GMT Master-u, kao i Oyster metalni remen sa poliranim centralnim i bruženim bočnim linkovima. Brojčanik sjajno crne boje sa povećim indikatorima sadrži popriličnu količinu Chromalight iluminacije a tu je i tradicionalna crvena GMT kazaljka, koja u kombinaciji sa lunetom i satnom kazaljkom može pratiti čak tri vremenske zone. Mehanizam je dobri stari Cal. 3186 sa neovisnom podešavanjem satne kazaljke bez zaustavljanja sata i Parachrom oprugom nemirnice, koja ima izuzetno dobru otpornost na magnetska polja.

Dakle, postavlja se pitanje, da li će novi ‘Pepsi‘ biti predstavljen u čeličnom kućištu? U novijoj budućnosti sigurno ne, jer prema dosadašnjem iskustvu, Rolex nikada nije predstavio jednu boju u običnom, čeličnom kućištu i kućištu od plemenitih metala. Međutim, ‘Coke‘ verzija (luneta od kombinacije crne i crvene boje) bi već bila vrlo moguća u Baselu 2015. Novi Rolex GMT Master ‘Pepsi’ će se prodavati po cijeni od 35.500 CHF.