G-Shock-GPW-1000-GPS_zps9305b257

Basel World 2014: Casio G-Shock GPW1000 – prvi sat koji kombinira GPS i radio tehnologiju

Seiko Astron, model o kojem smo nedavno pisali na Portalu Satova (najavu možete pročitati na LINKU) je očito napravio ozbiljnu pomutnju na tržištu quartznih satova. Za 2014, Casio predstavlja svoju verziju GPS tehnologije, integriranu u nepoderivu G-Shock kolekciju. U nastavku pročitajte detalje za novi Casio G-Shock GPW1000.

Kao dio G-Shock kolekcije, nova GPW serija satova će koristiti dvije glavne tehnologije za sinkronizaciju sa atomskim satovima: preko radio veze i preko GPS-a. Obje tehnologije imaju svoje prednosti i mane, a Casio je odlučio iskoristiti te prednosti, integrirajući ih u jedan sustav koji će se uključivati ovisno o potrebi. Za primarnu sinkronizaciju novi GPW1000 će koristiti radio vezu sa šest glavnih tornjeva u svijetu. Iako ta tehnologija troši vrlo malo energije, funkcionira u relativnoj blizini (oko 1500km) od radio tornjeva. Ukoliko signal nije dovoljno jak,  sat prebacuje u GPS mod gdje ovisno o lokaciji vlasnika podešava vremensku zonu i točno vrijeme.

Ako se pitate zašto ne koristiti isključivo GPS tehnologiju, odgovor je jednostavan. GPS sustav troši poprilično energije što je u pravilu nepotrebno. Iako i to ne bi trebao predstavljati problem za ovaj model, jer ispod brojčanika ima integrirane solarne čelije koje putem svjetlosti pune litijske baterije. Prema Casiu, novi mehanizam razvijen u suradnji sa japanskim divom Sony-em, je smanjen za čak 26% u odnosu na trenutačne quartzne module. Uz spomenute funkcije, novi G-Shock GPW1000 može istovremeno prikazivati drugu vremensku zonu, dan u tjednu, dan u mjesecu a ima integriran timer i alarm.

Masivno kućište i analogni brojčanik su očigledno preuzeti sa Aviator serije, kao i metalna ‘krunica’ preko koje se pristupa raznim funkcijama sata. Brojčanik djeluje natrpan raznim informacijama i natpisima, ali najvažniji elementi poput prikaza vremena su jasno uočljivi. Ako pogledate sa desne strane brojčanika, sat čak i prikazuje da li se nalazite na sjevernoj ili južnoj hemisferi.

Novi Casio G-Shock GPW1000 bi trebao biti raspoloživ kroz par mjeseci. Cijena još nije poznata, ali pratite službenu temu na FORUMU za daljnje informacije.