PatekPhilippeRef59601A-001chronographwithannualcalendar1_zps81b01704

Basel World 2014: Predstavljamo vam čelični Patek Philippe Ref. 5960/1A

Patekov ‘klasičar’ 5960 sa annual (godišnjim) kalendarom i chronographom je dobio neočekivanu izvedenicu. Nakon platinastog ‘5960P’ i 5960R modela od ružičastog zlata, Patek Philippe od danas više ne proizvodi dotične modele i zamjenjuje ih sa ref. 5960/1A, gdje oznaka ‘A’ predstavlja čelik, a brojka ‘1’, vjerovali ili ne, čelični metalni remen. Više detalja pročitajte u nastavku

Čelik je poprilično neuobičajen metal na Patekovim modelima van njihove sportske linije satova, poput Aquanaut-a ili Nautilus-a. Tijekom godina je bilo nekoliko vrlo rijetkih Grand Complication modela koji su danas izuzetno traženi (i izuzetno skupi) i iako bi se moglo pretpostaviti da bi i ovaj model mogla zateći ista sudbina, uzmite u obzir da se prijašnja generacija od plemenitih materijala proizvodila punih devet godina, a sada ju u potpunosti zamjenjuje upravo ovaj model. Dakle, ukoliko namjeravate kupiti ovaj sat, pohraniti ga u sef na kojih tridesetak godina u cilju eventualne zarade, vjerojatno vam se neće isplatiti ta investicija.

Neovisno o materijalima, ovaj čelični model koji više kotira sportsko elegantnoj strani dolazi u identičnoj dimenziji kao i prethodnici: 40,5mm promjera sa potpuno poliranim finišom, ‘pump’ pušerima za chronograph i poliranim metalnim remenom od pet segmenata. Vrhunski mehanizam naziva prosječne duljine DNK koda (caliber CH 28-520 IRM QA 24 ) je već par godina poprilično aktualan u Patekovim modelima, i to je ujedno i njihov prvi chronograph mehanizam sa automatskim navijanjem.

Uz prikaz dana u tjednu, dana u mjesecu i mjeseca u godini na vrhu brojčanika, Patek je također integrirao dva ‘subdiala’ na ‘6h’ lokaciju koji istovremeno prikazuju sate i minute chronographa. Ako malo bolje pogledate, plava točkica pri dnu subdiala služi kao Dan / Noć indikator. Sterilno bijeli brojčanik je odlično ukomponiran sa polirano crnim indikatorima i kazaljkama, a posebni detalj su crveno obojane chrono kazaljke i prvi dan u mjesecu (prikazan na centralnom prozoru na vrhu brojčanika).

Patek Philippe očito ovim čeličnim modelom cilja na nešto mlađu klijentelu koja zahtjeva spoj elegancije i luksuza, ali opet sa dozom sportskog ‘štiha’. Nema nikakve sumnje da će ovo postati jedan od poželjnijih modela među kolekcionarima i općenito ljubiteljima Patek branda. Očekivana cijena za ovaj model je $54,800.