PatekPhilippeNautilusTravelTimeChronographRef59901A1_zps370abf93

Basel World 2014: Patek Philippe Nautilus Travel Time Chronograph Ref. 5990/1A

Pomalo je bilo i za očekivati da ćemo i ove godine vidjeti novosti u Nautilus kolekciji, sportsko orjentiranom rangu satova unutar Patekove manufakture. Njihov najkompliciraniji model je postao još kompleksniji, integrirajući chronograph sa istovremenim prikazom dvije vremenske zone. Predstavljamo vam Nautilus Travel Time Chronograph Ref. 5990/1A.

Već drugi čelični Petak Philippe chronograph predstavljen u Baselu (najavu prvog, ref 5960/1A možete pročitati na LINKU) u potpunosti zamjenjuje stariju generaciju Nautilus chronographa 5980, predstavljenu 2007. godine.  Iako je novi model ‘napucan’ komplikacijama, Patek je i dalje zadržao skladne Gerald Genta linije i moderan dizajn koji je aktualan od 1976. godine. Novo kućište bi po svim kriterijima trebalo izgledati van proporcija, uz dodatne komplikacije koje povećavaju debljinu, dodana su čak dva para pušera, po jedan na svaki bok.

No usprkos tome, Patek je uspio zadržati promjer kućišta na optimalnih 40.5mm, kao i karakteristični brušeni finiš na prednjoj površini lunete i bokovima kućišta. Kontrastni polirani chrono pušeri i rubovi lunete su polirani, a sličan kontrast se nastavlja i na metalnom remenu.

Nautilus Travel Time je pogonjen novom generacijom CH 28 mehanizma (točan naziv CH 28-520 C FUS) posjeduje čak četiri komplikacije: već spomenuti chronograph, travel time (još poznatiji kao GMT), datum i Dan/Noć indikator (prikazan na brojčaniku kao ‘HOME’ i ‘LOCAL’). Namještanje druge vremenske zone je zapravo vrlo jednostavno, dovoljno je obratiti pozornost na lijevi bok kućišta gdje se nalaze dva sakrivena pushera integrirana u siluetu kućišta. Pritiskom tih pušera pomiče se skeleton kazaljka u vremenskim razmacima od jednog sata, a ukoliko ju ne trebate, uvijek ju možete sakriti ispod glavne satne kazaljke.

U brojčanik antracit boje sa vertikalnim reljefnim linijama su integrirana dva sub-diala kako bi se postigla simetrija. Gornji, na ’12h’ prikazuje trenutačni datum dok je donji na ‘6h’ rezerviran za prikaz minuta chronographa. Ave u svemu, nema sumnje da će novi Patek Philippe Nautilus Travel Time biti hit na tržištu. Moderan je, vrhunske izrade i kvalitete i vjerojatno jedan od najboljih izbora ukoliko tražite sat ‘za sve’! Jedino u čemu kiksa je cijena. Naime, za ovo čudo treba ispljunuti $57,300.