asset-version-b3ea887908-chronomat-airborne_zps7cbdf2ac

Basel World 2014: Breitling slavi 30. godišnjicu kultnog CHRONOMAT modela

Ove godine Breitling slavi 30. obljetnicu Chronomat-a, svog najpopularnijeg i najpodavanijeg pilotskog modela. Chronomat modeli su od početaka postojanja bili smatrani pravim pilotskih instrumentima. Nakon predstavljanja prvog Breitlingovog in-house mehanizma 2009. godine, Chronomat je malo “omekšao”. Sa mnoštvom poliranih površina po kućištu i brojčaniku, novi modeli su bili više namijenjeni svakodnevnom nošenju nego korištenju u kokpitu zrakoplova. Međutim, ove godine Chronomat se vrača u svom izvornom stilu. U nastavku pročitajte detalje za novi Airborne.

U početcima ’80. godina, Breitling je u suradnji sa najpoznatijim talijanskim akrobatskim timom “Frecce Tricolori” radio na razvoju ultimativnog pilotskog sata. Sat koji je rađen kompletno po zahtjevima pilota, što uključuje dizajn zakrivljenih prihvata za remen, unidirekcionalnu lunetu sa reljefnim markerima koje olakšavaju korištenje sa rukavicama i raspored ‘subdialova’ i skala na brojčaniku je toliko bio uspješan da je Breitling 1984. godine započeo vlastitu Chronomat liniju profesionalnih pilotskih modela.

Evolucijski razvoj Breitling Chronomat modela

Kako bi proslavio čak 30. uspješnih godina postojanja Chronomat-a, Breitling je predstavio Airborne, čelični pilotski model inspiriran originalnim dizajnom svojih prethodnika. Visoko polirana i plosnata luneta sa prijašnjeg modela je zamijenjena sa brušenom reljefnom, pojedini elementi sa brojčanika su izbačeni kako bi se maksimalno povećala čitljivost, a indikatori su dodatno povećani kako bi sadržavali što veću količinu iluminacijske boje. Interesantno je što je Breitling predstavio ovaj model u dvije dimenzije: u čeličnom kućištu od 41 i 44mm, uz dodatnu mogućnost biranja crnog ili srebrnog brojčanika.

Očekivano, u novom Chronomatu kuca Caliber B01, prvi manufakturni Breitlingov automatic column-wheel chronograph mehanizam sa rezervom snage od preko 70 sati. Nažalost ovaj prelijepi mehanizam nije vidljiv na pozadini jer je safirni poklopac zamijenjen čeličnim, gdje stoji natpis “Edition Spéciale 30e Anniversaire” (Special 30thAnniversary Edition)“. Pomalo neočekivano za pilotski sat, ali ovaj model je vodootporan do čak 300m, mogućnost s kojom se mogu pohvaliti tek ozbiljniji ronilački satovi. Novi Breitling Chronomat Airborne je predstavljen na crnom remenu, napravljen od kombinacije kože i tkanine, a moguće ga je naručiti i na metalnom ‘Pilot’ remenu. Očekivana cijena je oko 56.000 kn.