oris-110-watch-26

Pre-Basel: Oris predstavio svoj prvi ‘in-house’ Calibre 110 mehanizam

Već drugu godinu za redom, nakon predstavljanja fenomenalnog ronilačkog modela sa dubinometrom (Oris Depth Gauge, čiju najavu možete pročitati na LINKU), Oris nas je ponovno iznenadio predstavljanjem svog prvog modela sa in-house mehanizmom i impresivnom rezervom snage od 10 (da, deset!) dana. U nastavku pročitajte detalje o novom Oris 110 Years Limited Edition modelu.

Tehnički gledano, ovo nije prvi in-house mehanizam koji je Oris predstavio. Od osnivanja manufakture 1904. godine, pa sve do 1981., Oris je potpisao nevjerojatnih 229 mehanizama koje je razvio unutar svojih zidina. Nakon preuzimanja novog vodstva, tvrtka se većinom orijentirala na provjerene i pouzdane mehaničke mehanizme od korporacija poput ETA ili Sellite, barem sve do ove godine. Naime, 2014. godine Oris slavi 110. godišnjicu manufakture, stoga ne postoji bolja prigoda za predstaviti svoj najnoviji mehanički mehanizam nakon 10 godina mukotrpnog razvoja.

Dio koji vam vjerojatno odmah upada u kadar je ogromno kućište glavne opruge koje zauzima gotovo polovicu mehanizma. Potpuno navijena opruga ukupne duljine od 1,8 metara osigurava čak 10 dana rezerve snage. Ručno navijani mehanizmi sa ovoliko velikom rezervom snage su poprilično rijetki danas, pogotovo sa ovakvim dizajnom kada je u pitanju jedna opruga. Češće (iako ne nužno i bolje) riješenje koje možemo vidjeti kod sličnih i daleko skupljih manufaktura je korištenje dvije, pa čak i tri glavne opruge. Orisovo rješenje drastično smanjuje broj komponenata, sa 300 na svega 177, što daleko pojednostavljuje servisiranje i proizvodnju mehanizma.

Sam mehanizam je vrlo lijepo dotjeran, pretežito linearnom brušenom obradom po glavnim mostovima, i cirkularnim brušenim finišom na kućištu glavne opruge. Svi rubovi mostova su polirani na visoki sjaj, detalj koji je inače rezerviran na malo viši cjenovni rang sličnih mehanizama. Visoka rezerva snage je također postignuta radom nemirnice na svega 3Hz (21.600 BPH).

Još jedna novost koju svakako vrijedi spomenuti je i patentirani ne-linearni indikator rezerve snage koji se nalazi na ‘3h’ lokaciji na brojčaniku. Ideja je da se postigne da kazaljka, koja prikazuje trenutačnu raspoloživu snagu, nema konstantnu brzinu kretanja. Kako je opruga više navinuta, kazaljka se kreće sporije (prvi dio skale od 10-5 dana), odnosno kazaljka se kreće brže kako rezerva snage pada (drugi dio skale od 4-1 dan). Novi Oris 110 Years Limited Edition je napravljen u elegantnom kućištu promjera 43mm i dolazi u dvije verzije: od čelika i 18k ružičastog zlata. Obje verzije su vodootporne do 30m, imaju safrno staklo sa obje strane (antireflektivni premaz je standard) i oba modela dolaze na Louisiana aligator remenu.

Oba Orisova modela sa in-house mehanizmima su limitirana na svega 110. komada, a čak su i poznate cijene: CHF 5,500 za model od čelika, odnosno CHF 14,800 za model od ružičastog zlata. Kada uzmete u obzir koliko konkurencija naplaćuje za slične in-house mehanizme sa rezervom snage od 10 dana, cijena je i na neki način vrlo prihvatljiva.