HMoserPerpetualCalendarBlackEdition2_zps3679396b

Pre-Basel 2014: H. Moser Perpetual Calendar Black Edition

In-house mehanizam švicarske manufakture H. Moser & Cie. je pravo inovativno mehaničko čudo.  Osim što je vizualno jedan od najljepših modernih mehanizama koji se nude u luksuznoj klasi satova, komplikaciju “Perpetual calendar” prikazuje na potpuno razumljiv i jednostavan način. Iako izvorno predstavljen u modelu “Perpetual 1” u 2010. godini, po prvi puta će taj mehanizam biti predstavljen u titanskom DLC kućištu. Za više informacija pročitajte najavu u nastavku.

Na BaselWorld sajmu H. Moser & Cie. namjerava fokusirati svoj perpetual model u nešto modernijem smjeru. U odnosu na dosadašnje modele rađene od plemenitih metala poput zlata i platine, H. Moser se ovog puta odlučio na kućište od titana, obrađeno DLC (Diamond Like Carbon) slojem koji mu površinski omogućava otpornost na ogrebotine, kao i odličan crni finiš.

Kao i prijašnje verzije od plemenitih metala, novi Perpetual Calendar Black Edition će zadržati iste dimenzije kućišta, točnije 40.8mm u promjeru. Brojčanik, koji po jednostavnosti i količini informacija koje prikazuje može konkurirati Panerai modelima, izgleda moderno i ekskluzivno u kombinaciji crne mat pozadine i indikatora i kazaljki od crvenog zlata. Međutim, ono što je zaista impresivno, je što uz sav minimalizam uspijeva prikazivati potpuno funkcionalan godišnji (perpetual) kalendar.

Minijaturna kazaljka u centru brojčanika koristi glavne indikatore za prikaz mjeseci. Tako indikator ‘1’ je praktički siječanj, indikator ‘2’ veljača, itd. Dani u mjesecu su naravno prikazani na ‘3h’ lokaciji, a kao i na svakom pravom perpetual calendar mehanizmu postoji indikator prijestupne godine, u ovom slučaju na pozadini sata. Ujedno je ovo i jedan od rijetkih mehanizama koji omogućava namještanje vremena u smjeru kazaljke na satu, kao i u smjeru obrnutom od kazaljki na satu. Većina perpetual calendar mehanizama nema ovu funkciju i uslijed namještanja vremena u obrnutom smjeru može doći do teškog i vrlo vrlo skupog oštećenja mehanizma.

Perpetual Calendar Black Edition je prvi model iz H. Moser-a koji je dizajniran pod novim vodstvom, stoga je očito da žele učiniti svoje modele nešto pristupačnijim i modernijim u odnosu na konkurenciju. Korištenje titana umjesto plemenitih materijala se svakako mora odraziti na cijeni, iako možda ne u doslovnom smislu riječi. Naime ipak se radi o pravom, punokrvom perpetual calendar satu, stoga ne čudi da je preporučena cijena oko 50.000 CHF, i to bez poreza. Black Edition će biti dostupan u svibnju 2014., nakon Basel sajma.