unnamed_zps458ef97b

Oris Flight Timer BC4 [RECENZIJA]

Kada bilo kojem ljubitelju satova ili poznavaocu spomenete Oris, vjerojatno će odmah pomisliti na ozbiljne, hard core ronilačke satove kakve ta švicarska tvrtka proizvodi vrlo uspješno već dugi niz godina. Međutim, malo njih je upoznato da je Oris jedan od proizvođača ozbiljnih i zbilja upotrebljivih pilotskih satova, baš poput BC4 Flight Timera koji nam je upravo stigao na test.

Oris BC4 Flight Timer je blago rečeno – pilotski sat kakvog još do sada niste vidjeli, barem kada govorimo o dizajnu i nekim tehnološkim rješenjima koja su primijenjena na ovom modelu. Oris je od 2008 godine službeni partner “Blue Eagles” helikopterskog akrobatskog tima i osim što je taj model njihov službeni sat te ujedno i dio standardne opreme, poznato je da i pojedini vojni piloti upravo koriste ovaj sat kao backup instrument. Mislim da to dovoljno govori o njegovoj kvaliteti i mogućnostima koje pruža.

Krenimo od oblika i dizajna kućišta. Dovoljno je pogledati instrumente kakvi se nalaze u  kokpitu zrakoplova da bi dobili dojam od kuda je uopće stigla inspiracija za oblik i proporcije kućišta. Čak i vertikalna kruna koja je prisutna na instrumentima je dobila svoje mjesto na Flight Timeru. Ali o tome nešto kasnije.

Kućište koje je praktički “sendvič” konstrukcije je spojeno vijcima na četiri glavne točke sa prednje i zadnje strane. Iako po većini kućišta dominira brušena površinska obrada, na pojedinim elementima poput prstena krunice, pušera i zadnjeg poklopca je površina polirana, što podiže sat i čini ga za nijansu ekskluzivnijim. Međutim gledano sa perspektive dimenzija kućišta, nikako ga ne bi mogli nazvati elegantnim. Uostalom, to se sa ovim satom ni ne želi postići, jer prisjetimo se, radi se o ozbiljnom komadu čelika koji ima namjenu u kokpitu.

Ako računamo i krunicu, promjer kućišta se zaustavlja kod brojke 47mm. Debljina zbilja nije strašna i kreće se oko 13mm ali imajte na umu da u tu dimenziju nije uključena i druga, vertikalna krunica na prednjoj strani.

Vrijeme je da se malo pozabavimo tom vertikalnom krunicom, jer očito je da je to najuočljiviji i vjerojatno najzanimljiviji dio sata. Kada su dizajneri u Oris-u radili na ovom modelu, išli su od pretpostavke da će se koristiti u kokpitu i vrlo vjerojatno sa rukavicama. Korištenje malih krunica na boku sata je pomalo nespretno, pogotovo kada lebdite nekoliko stotina metara iznad površine. Vanjska luneta je također dobra opcija, međutim nju je moguće slučajno pomaknuti blagim udarcem, pogotovo u skučenom prostoru kokpita.

Upravo zato je preuzet sustav vertikalne krunice sa zrakoplovnih instrumenata, koja služi za pokretanje unutarnje lunete u oba smjera. Sam sustav ima i sigurnosnu funkciju, jer za njegovo korištenje je potrebno izvući krunicu iz početnog položaja, podesiti lunetu i zatim ju “zaključati” vračanjem krunice u početni položaj. Luneta osim satnih podjela koje mogu služiti za praćenje treće vremenske zone, ima i ugravirane oznake strana svijeta, tako da ju je moguće koristiti kao kompas.

Definiranje strana svijeta je zapravo poprilično jednostavno. Dovoljno je skinuti sat sa ruke, držati ga vodoravno i usmjeriti ga tako da satna kazaljka pokazuje prema suncu. Zatim je potrebno usmjeriti lunetu, i to na način da marker “S” (odnosno eng. South – Jug) postavite u sredinu između 12h markera i satne kazaljke. I upravo na taj način ste dobili liniju “jug-sjever”, kao i ostale strane svijeta koje možete pročitati na luneti. Imajte na umu da ovakav način definiranja strana svijeta vrijedi samo za sjevernu polutku.

Ukoliko želite nešto preciznije definiranje strana svijeta i ne želite za to koristiti sat, uvijek se možete okrenuti dobrom starom kompasu. Na sreću Oris je mislio i na to, pa u paketu sa satom dolazi i brandirani analogni kompas. Da li će nekome zbilja koristiti ili ne, praktički nije ni bitno, lijepo je vidjeti ovakav dodatak uz sat.

Uz standardne satne funkcije, ovaj model posjeduje i GMT čije je podešavanje opet svedeno na bukvalnu jednostavnost. Na samim rubovima kućišta se nalaze dva pušera koja su jasno označena sa oznakama “plus” i “minus”. Pušeri služe za pomicanje satne kazaljke u intervalima od jednog sata, što je jako korisno ukoliko u relativno kratkom vremenu prolazite nekoliko vremenskih zona. Home time je uvijek prikazan na malom sub-dialu na 9 sati, a uz sam desni rub se nalazi i dan/noć indikator. Kombinirajući tako home time, local time i internu lunetu, moguće je istovremeno pratiti tri vremenske zone. Pomicanje glavne satne kazaljke preko pušera istovremeno pomiče i datum, a sustav također funkcionira i u obrnutom smjeru.

Ova vrlo jednostavna, a opet vrlo funkcionalna komplikacija je nastala modifikacijom ETA 2836-2 automatskog mehanizma. Pomalo neočekivano, ali u ovom modelu se ne nalaze mehanizmi proizvođača Sellita, nego “dobar stari” i provjereni ETA. Uz nešto višu frekvenciju od 28.800 bph, ovaj model mehanizma osigurava rezervu snage preko 40 sati kada je u potpunosti navijen, što možete napraviti i ručno preko krunice. Krunica je zapravo jedan vrlo interesantan element na Flight Timeru jer je njezina konstrukcija rijetko viđena na ručnim satovima. Krunice na navoj su vrlo pouzdane i sigurne, ali ponovno – nisu prikladan izbor za ovakav tip sata. Oris je naime razvio sustav zaključavanja krunice, vrlo sličan kakav možemo vidjeti na modernim compressor kućištima. Kako bi otključali krunicu, dovoljno ju je zaokrenuti za 45 stupnjeva u smjeru kazaljke na satu. Vrlo jednostavan i praktičan sustav koji opet garantira vodenu nepropusnost od 100m.

Iluminacija pomalo plavkastoga tona je vrlo jednostavna i u principu svedena na minimum kako u mračnim uvjetima ne bi došlo do zabune kod čitanja indikatora. Međutim, bilo bi poželjno da je osvijetljena i kazaljka tekućih sekundi, kako bi uvijek mogli biti sigurni da sat ispravno radi.

Na kraju dolazimo do remena i kopče koji su zapravo i najveće iznenađenje na Flight Timer-u. Kod novih kožnih remena normalno je za očekivati da je remen krut i neudoban, barem nekoliko mukotrpnih tjedana dok se ne prilagodi zapešću ruke. Međutim, crni flieger remen od kravlje kože je nevjerojatno udoban i fleksibilan na dodir, a na ruci djeluje kao da je već uhodan nekoliko godina. Kopča je unikatna u punom smislu riječi, te je ujedno i patentirana od strane Orisa. Radi se o dizajnu koji je direktno prekopiran iz sigurnosnih pojasa zrakoplova, što znači da je šansa da se kopča slučajno otvori ravna jednako nuli.

Ukratko, radi se o vrlo ozbiljnom i kvalitetnom pilotskom satu koji će radi jedinstvenog izgleda i karakteristika biti dulje vremena jedna od glavnih tema razgovora.  Oris BC4 Flight Timer možete kupiti kod glavnog zastupnika za Oris satove, preko DICTA web shopa.