victorinox-dive-master-5

Victorinox Dive Master 500 Chronograph 25. Anv. L.E.

Iako najpoznatiji po originalnom švicarskom vojnom nožu, Victorinox ove godine slavi čak 25 godina postojanja na tržištu ručnih satova. Za najveći sajam posvećen satovima u travnju, Basel World 2014 su tako najavili potpuno novi Dive Master model u titanskom kućištu i po prvi puta sa automatskim chronograph mehanizmom.

Vodeći se za filozofijom svojih džepnih vojnih satova, Victorinox je predstavio novi ronilački model koji mora biti otporan, pouzdan, funkcionalan i ujedno precizan vremenski instrument. Stoga ni ne čudi da je unutar tvrtke ovaj model već dobio nadimak “švicarski vojni nož” u kategoriji ronilačkih satova, naprosto iz razloga jer nudi roniocu (gotovo) sve funkcije koje će mu biti potrebne pod vodom. Metalno kućište napravljeno od titana klase “Grade 2”  je dodatno pjeskareno kako bi se postigao površinski mat finiš. Na lijevom boku kućišta je integriran HEV ventil tako da je sat siguran i za saturacijsko ronjenje.

Monokromatski brojčanik sive boje sadrži ogromne količine iluminacije, koja je osim na indikatorima i kazaljkama prisutna i na chrono sub-dialovima. Prvih “20 minuta” na brojčaniku i luneti je također osvijetljeno različitim bojama, što može odlično poslužiti kod mjerenja dva nezavisna vremenska intervala. Glavna chronograph kazaljka, kao i minutne podjele na chapter ringu su obojani krvavo crvenom bojom, ujedno i trademark bojom Victorinox-a.

Po prvi puta je u Dive Master seriji korišten automatic chronograph mehanizam, i to ETA 2894-2 koji je vidljiv preko safirnog poklopca na pozadini sata. Uz standardni prikaz vremena, chronograph može mjeriti vremenske intervale do 12h, prikazane na sub-dialu na 6h. Safirno staklo sa troslojnim antireflektivnim slojem se također nalazi i na prednjoj strani, a od potencijalih udaraca ga štiti poprilično masivna i visoka luneta. Kućište je vodootporno do 500m, ali jedino u slučaju ukoliko su svi pušeri i krunica zaključani. Zbilja šteta da nema mogućnost i korištenja chronographa pod vodom, jer bi tada punim pravom nosio nadimak “švicarski vojni nož” za sve prilike. Victorinox Dive Master 500 Chronograph Limited Edition se očekuje na ljeto, po cijeni od $3.250.