panerai-pam582583584585-

Panerai predstavio četiri navigacijska instrumenta inspirirana jahtom iz 1930′

Panerai svoju povijest piše još od 1936. godine u kojoj je predstavio Radiomir, model koji je napravljen sa jedinom svrhom da služi kao vojni vremenski instrument te da osigurava maksimalnu čitljivost pod vodom. Te iste godine je po prvi puta zaplovio Eilean, 22m jahta podrijetlom sa zapada Škotske, koja i dan danas plovi oceanima zahvaljujući Panerai-u. Naime, 2007. godine je Panerai otkupio i kompletno restaurirao i najmanji komadić burmanske tikovine a s obzirom da znaju ponešto i o instrumentima, napravljen je kompletno novi set nautičkih analognih instrumenata za ovu krstaricu. Upravo su nautički instrumenti bili glavna inspiracija za izradu četiri analogna instrumenta koja su raspoloživa ljubiteljima ovog popularnog branda. U nastavku pročitajte detalje.

Svi predstavljeni instrumenti su instantno prepoznatljivi kao Panerai. Četvrtasto kućište dimenzija 14*14cm su inspirirana cushion kućištima koje možemo vidjeti na Radiomir modelima, a čak je korištena i posebna legura čelika AISI 316L koja ima posebno visoku otpornost na koroziju. Uz klasičan stolni sat koji u pravilu ne može biti jednostavniji (još poznatiji kao Base model), Panerai je predstavio stolni barometar, termometar i poprilično rijetko viđen higrometar (još poznatiji kao vlagomjer).

Svi instrumenti su naravno mehanički i analogni, pa tako barometar mjeri pritisak tlaka zraka putem kapsule koja se širi ili skuplja ovisno o atmosferskom tlaku. Te kontrakcije preko sustava poluga utječu na kazaljku koja na brojčaniku prikazuje trenutačni barometarski tlak. Stanje tlaka zraka može uvelike pomoći prilikom procjene vremenske prognoze. Termometar radi na sličnom principu (umjesto kapsule koristi bimetal), i to je jedini instrument koji ima i boju na brojčaniku, koja indicira minus temperaturu.

Vjerojatno najzanimljiviji uređaj je vlagomjer koji se dan danas koristi za predviđanje magle i ujedno služi u navigacijske svrhe. Pokazuje trenutačnu vlagu u zraku i to naravno – potpuno mehanički. Svi ovi nautički instrumenti su raspoloživi u Panerai buticima, a cijene se kreću od 4.400$ za termometar i vlagomjer, pa sve do 5.200$ za stolni sat i barometar.