debethune-db28-zirconium

Basel 2014: De Bethune DB28 Dark Shadows

Nakon unikatnog i egzotičnog Digitale modela, De Bethune ponovno impresionira predstavljanjem Dark Shadows-a, kodnog imena DB28. Istoimeni model je u svojoj “Light Side” verziji osvojio Geneva Watchmaking Grand Prix nagradu 2011. godine u najvažnijoj kategoriji “Aiguille d’Or”, što dovoljno govori o kvaliteti i inovativnosti ovog mladog i relativno malog branda. Ostatak najave pročitajte u nastavku.

Iako je već opće poznato da De Bethune modeli svojim dizajnom podsjećaju na filmske rekvizite iz Star Trek franšize, ovo je prvi model za kojeg bi mogli reći kao da pripada Darth Vaderu (da da, iz one druge “Star” franšize). Sat je kompletno mračan i taktički, a ako se usredotočite na male detalje na kućištu, brojčaniku ili mehanizmu, nemojte se čuditi ako vam počinje djelovati pomalo vanzemaljski.

Tradicionalni “plutajući prihvati za remen se savršeno obavijaju oko zapešća točno u onoj mjeri koliko je to i potrebno kako bi sat stajao udobno nakon cjelodnevnog nošenja. Zanimljivo je što prihvati nisu rađeni od čelika ili titana, nego od cirkonij oksida, vrlo sličnog materijala od kojeg je kompletno napravljen novi Speedmaster “Dark Side of the Moon”. Cirkonij je u principu vrlo tvrd materijal, a oksidni sloj na površini je rezultirao mat crnim tonovima radi kojih kompletan sat dobiva stealth izgled.

Mehanizam je kao i kod svih De Bethune modela napravljen u potpunosti unutar manufakture. Kalibar DB 2115 impresionira po svim kategorijama, a ponajviše radi činjenice da je invertiran. Tako brojčanik prikazuje stražnju stranu mehanizma sa trokutastim glavnim mostom, glavnom oprugom, sustavom zupčanika i nemirnicom rađenom od slitine silicija i bijelog zlata koja je spojena na trostruki para-chute anti-shock sustav. Ako malo bolje pogledate na dno lunete, možete uočiti jako dobro skriven indikator Mjesečevih mijena. Cijena još uvijek nije poznata, a više detalja o ovom satu možemo očekivati nakon službenog predstavljanja u Baselu.