sbxa033-seiko-astron-2

Seiko obnovio Astron liniju satova sa GPS-om

Seiko Astron, prvi solarni GPS koji je premijerno prikazan na Basel sajmu je već nakon dvije godine dobio novi, “zašminkani” izgled. Od predstavljanja Astron linije, Seiko ulaže velike napore kako bi progurao GPS modele na tržištu, a zadnja inkarnacija tog modela bi zbilja mogla ostvariti dobar uspjeh. Detalje novog modela pročitajte u nastavku.

U redu, čemu GPS sat? Svi smo mi čuli za satove sa radijskom sinkronizacijom, koji se preko šest glavnih tornjeva u Svijetu sinkroniziraju sa atomskim satovima. Međutim, da bi to funkcioniralo, trebate biti u neposrednoj (pojam “neposrednoj” shvatite relativno) udaljenosti da bi to funkcioniralo. Seikov GPS Astron radi bilo gdje, i u bilo kojoj vremenskoj zoni, iz razloga jer nije vezan na radio tornjeve, nego na najmanje četiri geo-stacionarna satelita u orbiti koja ovisno i lokaciji sata, šalju sinkronizacijski signal prema kojem se podešava lokalno vrijeme.

To znači da neovisno u kojoj se od 39 mogućih vremenskih zona nalazili, dovoljno je pritisnuti jedan pušer i pričekati šest sekundi kako bi sat otkrio vašu točnu GPS lokaciju i prilagodio kazaljke na brojčaniku. Prema Seiku, šest novih predstavljenih modela je inspirirano zakrivljenošću naše planete. Iako je mehanizam ostao praktički identičan, novi dizajn je obuhvatio kućište, brojčanik, kazaljke i vjerojatno najbolji dio – zakrivljeno safirno staklo koje zahtjeva preko deset sati poliranja kako bi se postigla zadovoljavajuća kvaliteta. Imajte to na umu kada sljedeći puta izbjegnete okvir vrata za par milimetara.

Na brojčanik Astrona je otisnut motiv naših kontinenata, a posebno je naglašena zadivljujuća dubina brojčanika i reljefnih indikatora. Uz postojeće modele na gumenim remenima, Seiko je predstavio i dva modela na koži, jedan čak i u kombinaciji sa zlatnim indikatorima, pušerima i krunicom. Cijena kreće od 2400€, a novi modeli bi trebali biti raspoloživi nakon Basel sajma.