11_zps5b64f8ac

Panerai: Dva neočekivana noviteta za 2014. godinu (PAM 572, PAM569)

 

Iako je SIHH sajam službeno završio, izgleda da Panerai ipak nije otkrio sve svoje adute koje namjerava predstaviti javnosti ove godine. Međutim, slučajno ili namjerno, procurile su informacije o dva nova modela koja možemo očekivati u nekoliko sljedećih mjeseci. Više u nastavku…

Još od davne 1938. godine, specijalne ronilačke postrojbe talijanske mornarice (još poznatije kao Decima Flottiglia MAS) su nosile Radiomir, sat primarno namijenjen za vojnu primjenu i rad pod vodom.  Već sama riječ “Panerai” stvara u glavi sliku moćnog i masivnog ručnog sata koji je u posljednjih desetak godina postao jedan od najpopularnijih brandova, te koji je stvorio jednu od najbrže rastućih zajednica ekstremnih kolekcionara koji sami sebe nazivaju “Paneristi”. Budimo realni, Panerai kao urarska manufaktura nikada neće težiti predstavljanju najtanjeg ručnog sata, ali korištenje već postojećih manufakturnih automatskih mehanizama bi dodatno povećalo postojeće gabarite Radiomir cushion kućišta,  koji su po svim kriterijima iznad prosjeka.

Originalni Radiomir iz 1938. godine je zapravo rađen kao preinaka masivnog džepnog sata promjera 47mm, sa zavarenim žičanim prihvatima za remen. I iako je to dobro trajno rješenje, kolekcionare diljem svijeta je to izluđivalo, jer su bili prisiljeni koristiti jedan tip remena kojeg je potrebno zašiti između prihvata. Evolucija Radiomir kućišta se dogodila  u 1940′ godinama, kada su žičani prihvati zamijenjeni klasičnim, masivnijim prihvatima sa štiftom. I upravo radi tog znamenitog desetljeća, nova kolekcija Radiomira nosi naziv “1940“. Međutim, po prvi puta od osnivanja Panerai manufakture, u Radiomir je postavljen automatic mehanizam sa micro rotorom.

Pomaknut u desno i uronjen u mehanizam, micro rotor mehanizmi su za razliku od klasičnih automatic mehanizama sa rotorom na vrhu, daleko manjih dimenzija, a ponajviše ako promatramo ukupnu debljinu. Cilj Panerai-a nije bio ući u segment ultra-tankih satova kakvim se ponose manufakture poput Jaeger LeCoultre-a ili Vacheron Constantin-a, nego zadržati trenutačne dimenzije i elegantnu siluetu 45mm Radiomir 1940 kućišta.

Mehanizam P.4000 je najnoviji pripadnik obitelji in-house mehanizama napravljenih u manufakturi u Neuchâtel-u. Sa debljinom od svega 3,95mm i promjerom od 31mm, mehanizam je sastavljen od 203 komponente, a dvije glavne opruge jamče rezervu snage od maksimalno tri dana. Kao i cijena linija novih Panerai mehanizama, prilikom zaustavljanja sata i namještanja vremena, mehanizam vrača sekundarku u nulti, početni položaj, kako bi sinkronizacija sa referentnim vremenom bila što jednostavnija i točnija. Trenutačno su predstavljene dvije verzije: čelična će (PAM572) , osim materijala kućišta, imati i mikro rotor od volframa, dok će se zlatni model imati i pripadajući zlatni rotor. Cijene će kretati od 8.900€ za čeličnu, odnosno 23.100€ za zlatnu verziju.

Osim Radiomir modela, Panerai za ovu godinu priprema i novu izvedenicu titanskog Submersible modela (PAM569) u destro (lijevoj) verziji sa popularnim “hobnail” brojčanikom koji je svoju slavu stekao na PAM025 modelu. Trenutačno je vrlo malo podataka poznato, ali vrlo vjerojatno će imati već poznati p.9000 mehanizam i bit će vodootporan do 300m. Detaljne informacije ćemo objaviti kada budu dostupne, a zasada uživajte u par teaser fotografija. Cijena bi se trebala kretati oko 9.500€.