debethune-db28-digitale-01_zpsb87a7b3b

De Bethune DB28 Digitale

Iako samo dvanaest godina star, De Bethune brand iz godine u godinu pomiče tehničke i vizualne granice u horologiji predstavljanjem svojih unikatnih mehaničkih remek djela. Tako i novi Digitale DB28 nije izuzetak. De Bethune je predstavio jedan od rijetkih mehaničkih satova koji prikazuje vrijeme na čak tri različita načina: digitalni za prikaz sati, analogni za prikaz minuta i sferični za Mjesečeve mijene. U nastavku pročitajte detalje za ovaj izuzetan model.

Inspiriran mehaničkim zidnim satovima iz 18 stoljeća, De Bethune je uspio spojiti tradicionalno urarstvo, moderne materijale i high-tech dizajn. Sa kućištem koje ima tkz. lebdeće prihvate za remen, rotirajućim diskom koji služi kao minutna kazaljka i Mjesecom u centru brojčanika djeluje kao da je rađen za novi nastavak Star Trek franšize. Mjesec kao centar sata je rađen od dvije polirane hemisfere, čelika i paladija, te je okružen titanskim diskom koji imtira zvjezdano nebo. Naravno, ta komplikacija ima i funkciju, jer prikazuje Mjesečeve mijene, i to toliko precizno da nije potrebno nikakvo podešavanje za sljedećih 1120 godina.

Pri samom vrhu ručno rađenog brojčanika sa vrhunskim “barleycorn” reljefom se nalazi digitalni prikaz sati, još poznatiji kao jumping hour. Zvjezdano nebo integrirano u rotacijski disk koji predstavlja minutnu kazaljku se također proteže kroz cijelu polovicu brojčanika, od 9h do 3h. Minute na disku se čitaju preko šiljastog poliranog indikatora, točno na lokaciji gdje bi stajao 12h marker. Digitale mehanizam je pohranjen u ultra lagano i izuzetno čvrsto kućište, rađeno od titana tipa 5, naravno sa već spomenutim zaštitnim znakom De Bethune satova – “lebdećim” prihvatima za remen.

Pogledom na zadnju stranu vam je očigledno jasno od kuda mi je sinula ideja za novi Star Trek blockbuster. Čak 329 individualno poliranih komponenata,i to finišom koji je još poznat kao “Cotes De Bethune je sklopljeno u unikatan caliber DB2144, ručno navijani mehanizam sa 32 rubina i rezervom snage od 5 dana.

Najfascinantnija komponenta je nemirnica, rađena od slitine silicija i bijelog zlata na koji je integriran trostruki para-chute antishock sustav. Ako se već pitate kako se sat podešava i uporno tražite krunicu sa desne ili lijeve strane, nećete ju tamo ni naći. Naime, nalazi se pri samom vrhu kućišta, kako bi se postigla perfektna simetrija. Kao i kod svih sličnih brandova ovakve klase, takve priče vuku za sobom i posebnu cijenu. U ovom slučaju 95.000 CHF. Uglavnom, vrlo skupo i vrlo vrlo lijepo!