PaneraiRadiomir1940OroBlanco_zpsa934e012

SIHH: Novi Panerai Radiomir chronograph modeli za 2014

Talijanski brand Panerai od ove godine kreće u nešto drugačijem smjeru, orjentirajuči se na chronograph modele inspirirane satovima iz svoje ranije povijesti. Po uzoru na model Mare Nostrum iz 1943. godine, predstavljena su tri modela kompletno novog dizajna u tri plemenita materijala: crveno i bijelo zlato te platina. Detalje o novim Radiomir modelima možete pročitati u nastavku.

Bazirana na cushion kućištima sa klasičnim prihvatima za remen (ne žičanim prihvatima na kakve smo navikli kod Radiomir modela) te bez svojevrsnog Luminor zaštitnog znaka – patentirane zaštite za krunicu, nova Radiomir 1940 linija satova predstavlja tranziciju između starih Radiomir i novih 1950 Luminor modela. Sa 45mm, Radiomir Chronograph stoji točno u sredini Radiomir ponude, koji se kreću od 42 do 47mm. Sve tri verzije su mehanički identične. Mehanizmi su Panerai OP XXV kalibri, bazirani na column-wheel chronographu Minerva 13-22 sa 55 sati rezerve snage. Iako se Panerai potrudio sa ukrašavanjem mehanizma, s obzirom da je vidljiv kroz zadnji poklopac, mogli su ipak ukrašavanje dići na malo višu razinu, čisto ako uzmemo u obzir koju cijenu traže za nove modele.

Da očigledna razlika ne bi ostala isključivo na izboru materijala kućišta, Panerai se potrudio oko malih detalja na brojčaniku. Tako model Oro Rosso PAM 519 (crveno zlato) dolazi u kombinaciji smeđeg kožnog remena i čokoladnog brojčanika u kombinaciji arapskih i rimskih brojeva (još poznatiji kao “California” brojčanik).

Platino PAM518 (platinasta) verzija sa brojčanikom boje slonove kosti i patinastih indikatora najviše podsjeća na modele stare preko 50 godina. Mali detalj koji se ističe na brojčaniku je plava centralna i mala “3h” kazaljka, kao i na već spomenutim Mare Nostrum modelima. Teškim Panerai zaljubljenicima će se zasigurno najviše sviđati Oro Blanco PAM 520 (bijelo zlato). Ne samo da kontrast između zlatnog kućišta i crnog brojčanika odlično izgleda, nego je i brojčanik rađen u popularnoj sandwich konstrukciji kako bi se dobio 3D efekt na indikatorima.

Panerai Radiomir 1940 Chronograph je limitiran na svega 50 primjeraka od platine, odnosno 100 primjeraka od bijelog i crvenog zlata. Cijena platinastog PAM-a 518 će se kretati oko 60.000€, dok će zlatni modeli koštati 45.000€ (PAM519), odnosno 47.000€ (PAM520) .