SIHH 2014: IWC Aquatimer kolekcija – Drugi dio [VIDEO]

U drugom djelu naše najave, predstavit ćemo vam čak pet novih chronographa iz Aquatimer kolekcije IWC Schaffhausen-a. U nastavku možete pročitati detalje vezane za nove modele, a ako niste već, svakako pogledajte prvi dio najave u kojem su predstavljeni nešto zanimljiviji ronilački modeli sa komplikacijama poput Perpetual (godišnjeg) kalendara ili mehaničkog dubinomjera.

Krenimo u početku sa nešto pristupačnijim modelima temeljnim na ETA 7750 chronograph mehanizmu, još poznatijem kao cal. 79320. IWC je predstavio čak tri izvedenice bazirane na ovom mehanizmu, koje se isključivo razlikuju po boji brojčanika i u Jacques Cousteau verziji po nešto drugačijem zadnjem poklopcu. Sva tri modela su karakteristična po već standardnom tri-compax rasporedu sub-dialova na brojčaniku koji u odnosu na starije verzije ovog modela djeluju svježije i preglednije.  Jedan od očitih razloga je korištenje unutrašnje lunete sa SafeDive sistemom radi koje cijeli brojčanik vizualno djeluje veći u promjeru. Iluminacija je kao i kod non-chrono modela prisutna i na indikatorima lunete, uz već popriličnu dozu iluminacijske boje na brojčaniku i kazaljkama.

Crna i srebrna verzija, kao i Jacques Cousteau plava se može pohvaliti povećanjem vodootpornosti na 300m, čak 180 više u odnosu na stariju generaciju. Osim plavog modela koji je raspoloživ isključivo na gumenom remenu, crna i srebrna verzija se mogu kombinirati sa metalnim i gumenim remenom.

Sve je to ok, ali ako ste više avanturistički tip i patite na manufkaturu, in-house mehanizme i rjeđe materijale, onda svakako nastavite čitati. Aquatimer Chronograph Edition “Expedition Charles Darwin je prvi Aquatimer, pa čak i prvi sat koji je IWC napravio od bronce. Inspiriran prema poznatom brodu Darwinove ekspedicije, HMS Beagle, za kućište ovog modela je korištena bronca, metal koji je u 19. stoljeću bio često korišten u brodogradnji.

Također je i mehanizam nešto atraktivniji. Tri-compax raspored subdial-a je smanjen na svega dva, od kojih je samo gornji namijenjen mjerenju chronographa, dok je donji rezerviran za tekuće sekunde. Brončano kućište promjera 44mm i debljine 17mm djeluje svježe i luksuzno, pogotovo u kombinaciji sa crnim brojčanikom i crnim gumenim remenom, te iako možda u početku “oponaša” zlato, površinski će se mijenjati tokom godina kako će bronca oksidirati. Manufakturni mehanizam Cal. 89365 ima odličnu rezervu snage od 68 sati i Pellaton anti-shock sustav, a posjeduje i flyback funkciju putem koje je moguće resetirati chronograph bez prethodnog zaustavljanja mehanizma.

Međutim, ako bronca i oksidacija nije baš vaš stil, onda bi mogli zaviriti i u mat crnu Aquatimer kolekciju. Modeli “Galapagos Islands”“50 Years Science for Galapagos”  su specijalne verzije Aquatimer kolekcije koje su specifične po materijalu kućišta. Iako su kućišta rađena od čelika, kompletna vanjska površina, pa čak uključujući pušere i krunicu, je premazana mat crnom vulkaniziranom gumom.

Možete birati između čak dvije verzije, kontrastnu crno-bijelu sa žutim detaljima na vrhovima kazaljki ili limitiranu i nešto slabije čitljivu kombinaciju od plavih kazaljki i indikatora na brojčaniku i luneti. U bilo kojem slučaju, ne možete pogriješiti jer i ovi modeli imaju isti manufakturni Cal. 89365 chronograph flyback mehanizam.