VC_9_zps4d0bb9dd

SIHH 2014: Vacheron Constantin Patrimony Traditionnelle 14-Day Tourbillon Openworked

Po drugi puta danas predstavljamo vam tourbillon sat. I to ne bilo kakav tourbillon. Rađen u najstarijoj manufakturi u povijesti urarstva, Vacheron Constantin, novi Tourbillon Openworked iz Patrimony kolekcije predstavlja spoj elegancije, luksuza i horološke egzotike. U nastavku detaljnije.

Za 2014. godinu Vacheron Constantin se više fokusirao na umijeće svojih majstora nego na predstavljanje ultra kompliciranih mehanizma sa desetak komplikacija. Međutim, sat sa tourbillonom može biti sve samo ne jednostavan. Vacheronov kalibar 2260 sa tourbillon komplikacijom je već od prije poznat, međutim u ovoj je izvedenici u potpunosti modificiran i rađen od nule u nekoliko slojeva. U odnosu na standardni kalibar 2260, modificirana SQP verzija je zahtijevala dodatnih 10 sati za poliranje rubova svake komponente  i čak 50 sati za ručno graviranje. Sastavljanje i podešavanje skeletoniziranih mehanizama zahtjeva posebno znanje i strpljenje urara jer nedostatak materijala u komponentama može dovesti do distorzija u tolerancijama koje moraju biti unutar 1/10 milimetra. To znači da se svaka komponenta mora više puta provjeravati kako bi se postiglo savršeno poklapanje i upravo zato ovaj model udovoljava najvišem standardu kvalitete “Hallmark of Geneva“.

S obzirom da ovaj sat nema automatsko navijanje, a prosječni ručno navijani satovi se moraju zadovoljiti sa tri ili četiri dana rezerve snage, Vacheron je ugradio čak četiri glave opruge, postavljene u parove u gornji dio mehanizma koji omogućuju nevjerojatnu rezervu snage od … wait for it… 336 sati ili 14 dana! Iz tog razloga ručno navijani Calibre 2260 SQP kuca na 18.000 bph(2,5Hz), te je ujedno postavljen u platinasto kućište promjera od 42mm i umjerene debljine od 12mm. Brojčanik konstruiran od chapter ringa i indikatora od bijelog zlata se sa svojom antracit bojom odlično uklapa u tonove ugraviranih mostova, zupčanika i poluga 2260 mehanizma. Na 6h lokaciji se nalazi Tourbillon u kavezu dizajniranom u stilu malteškog križa, zaštitnog znaka Vacheron Constantina. Sat je predstavljen na mat crnom Mississippi aligator kožnom remenu po cijeni od $323,500.