SIHH 2014: Jaeger-LeCoultre Master Ultra Thin Minute Repeater Flying Tourbillon

Iako izgleda kao jedan od desetak dress modela koji je Jaeger LeCoultre predstavio u posljednjih nekoliko godina, zapravo je nešto “malo” kompliciraniji od običnog prikazivanja sata i minuta. Kratko rečeno, radi se o najtanjem Grand Complication satu na tržištu koji je rađen od nule i koji drži čak osam patenata. Detalje o ovom izuzetnom satu možete pročitati u nastavku.

Novi flagship model poprilično dugog imena je jedanaesti u nizu Hybris Mechanica linije, kolekcije najprestižnijih i najkompliciranijih mehaničkih satova koji su izašli iz manufakture u Le Sentier-u. Sat je rađen sa ciljem da predstavlja najsavršeniji dress sat, koji mora biti izuzetno tanak i mora posjedovati barem jednu Grand komplikaciju. Međutim, jedna Grand komplikacija je odlična, a zašto ne imat i dvije?

Grand Complications satovi su u pravilu većih dimenzija. Radi se o mehaničkim komplikacijama koje su toliko tehnički zahtjevne za izvesti da je nemoguće stvoriti skladne i umjerene dimenzije kućišta. Stoga su inženjeri u Jaeger Lecoultreu morali razviti kompletno novi koncept razvoja Grand Complications mehanizma kako bi sveli dimenzije i “kilograme” na minimum. Rezultat je zapanjujući – svega 7,9mm ukupne debljine i 41mm promjera u kućištu koje posjeduje Tourbillon i Minute Repeater. U pravilu ovakve satove ćete gotovo uvijek naći sa sustavom ručnog navijanja, jer bi upotreba rotora dodatno podebljala već predimenzionirano kućište. Međutim ovaj model ima čak i automatsko navijanje.

Manufaktura mehanizama sa tourbillonom za Jaeger LeCoultre ne predstavlja nikakav problem (prisjetimo se samo vrhunskog Sphérotourbillon-a iz 2012.), međutim za ovaj model su se zbilja potrudili. Ne samo da je tourbillon izuzetno tanak i učvršćen samo preko jedne osovine (flying tourbillon), nego je i po prvi puta okrenut za 180 stupnjeva kako bi vlasniku sata bila vidljiva opruga nemirnice. Tijekom godina vidjeli smo razne i egzotične izvedenice tourbillona, ali ova je jedna od impresivnijih. Iako je u pitanju samo estetska inovacija, na ovom satu i za ovu cijenu, u potpunosti je opravdana.

Novi calibre 362, sastavljen od 471 komponente ukupne debljine 4,8mm, osim tourbillona posjeduje i minute repeater funkciju. Egzotična i ne toliko česta komplikacija služi za “slušanje vremena” zahvaljujući gongovima koji u određenim intervalima kucaju sate, četvrtine sata i minute. Po prvi puta je u Jaeger LeCoultre satu umjesto poluge za aktiviranje Minute Repeatera korišten pušer koji je u ovom slučaju daleko elegantnije i tanje rješenje. Minute Repeater sustav je spojen na zadnje safirno staklo koje služi kao rezonantna komora, putem kojeg se emitira kristalno čist zvuk iz mehanizma.

Automatsko navijanje je izvedeno putem tkz. perifernog rotora. Upotreba uobičajenog sustava navijanja ili mikro rotora bi narušila elegantnu siluetu kućišta, te umjesto da se kućište povećava u visinu, inženjeri su ga povećali u širinu. Periferni rotor se nalazi ispod brojčanika i leži na setu keramičkih ležaja koji omogućuju nesmetanu i tihu rotaciju oko mehanizma. S obzirom da je ovo prvi ovakav sustav, na brojčaniku je izrezano dvanaest identičnih polja kako bi se mogao proučavati periferni rotor u pokretu.

Jaeger-LeCoultre Master Ultra Thin Minute Repeater Flying Tourbillon je limitiran u svega 75 primjeraka od 18k bijelog zlata. Poznavajući Jaeger LeCoultre, vrlo su veliki izgledi da će ovaj model postati “standardni” model Hybris Mechanica kolekcije, iako moguće u nešto izmijenjenom obliku. S obzirom da smo stigli do kraja najave, pretpostavljamo da vas zanima cijena. Predlažemo da sjednete prvo. Dakle, bez poreza i u US dolarima ravno 400.000!