IWC_AQUATIMER PERPETUAL CALENDAR DIGITAL DATE-MONTH

SIHH 2014: IWC Aquatimer kolekcija – Prvi dio

Na kraju prošle godine, predstavili smo vam na našem FORUMU mali sneak peak nove ronilačke kolekcije IWC Schaffhausen-a , čisto da vidite što možete očekivati. I mislili smo da je to to, da je IWC predstavio svega tri nova modela kojima će otvoriti novu godinu. Bili smo u krivu, i to poprilično! Za pregled svih modela nastavite čitati…

Prvi u nizu model, limitiran u svega 50 primjeraka, je novi Aquatimer Perpetual Calendar Digital Date-Month. Jedan od rijetkih ronilačkih modela koji u sebi ima prestižnu komplikaciju – perpetual (godišnji) kalendar, i to sve zahvaljujući in-house mehanizmu Cal. 89801 čiju smo prvu verziju vidjeli prošle godine na modelu Ingenieur Perpetual Calendar Digital Date-Month. Unutar monstruoznog 18 karatnog  kućišta od crvenog zlata, promjera 49mm se nalaze nešto moderniji materijali poput titana obloženog vulkaniziranom gumom koji čuva i štiti precizno napravljen automatic mehanizam vidljiv preko safirnog stakla na pozadini sata.

Dani, mjeseci i godine su prikazani preko centralnih diskova koji u dvije razine prikazuju ključne informacije na brojčaniku. S obzirom da desni disk, odnosno disk koji prikazuje tekući mjesec zahtjeva za pomicanje daleko više energije nego što glavna opruga može isporučiti, IWC je razvio sustav koji prilikom svakog pomicanja datuma na lijevom disku, dio energije pohranjuje, te ga oslobađa na kraju mjeseca. Uz prikaz godišnjeg datuma, mehanizam ima i prikaz prijestupne godine na 6h lokaciji, kao i funkciju flyback chronographa putem kojeg je moguće resetirati chrono funkcije bez zaustavljanja mehanizma. Sat je predstavljen na gumenom remenu, sa ušivanim slojem aligatorske kože na prednjoj strani.

Nakon prvog IWC ronilačkog modela sa mehaničkim dubinomjerom, GST Aquatimer Deep One iz 1999. godine i njegovog nasljednika Deep Two iz 2009. godine, IWC službeno predstavlja Aquatimer Deep Three, treću generaciju profesionalnog ronilačkog instrumenta napravljenog od titana, sa mehaničkim dubinomjerom i sigurnosnim sustavom kojim se zaključava luneta.

Kako se dubina povećava i ujedno i pritisak vode oko sata, plavi indikator na lijevoj strani brojčanika se linearno pomiče duž bijele rubne skale, pokazivajući time trenutačnu dubinu. Sve je to omogućeno zahvaljujući posebnom sustavu za mjerenje pritiska kojeg je razvio IWC.

Sa lijeve strane kućišta nalazi se minijaturna komora u koja ulazi voda i time vrši pritisak na vezanu oprugu preko membrane te gura osovinu dublje u mehanizam. Ta kretnja se prenosi preko sustava poluga i pomiče dva indikatora, plavi i crveni, uz sam rub brojčanika, pokazivajući na trenutačnu dubinu. Plavi brojčanik je varijabilan i pokazuje dubinu u realnom vremenu, dok crveni prikazuje maksimalnu dubinu koju je ronioc postigao. U odnosu na prijašnji model, kućište je umjereno sa svega 46mm promjera i 16,5mm debljine.

S obzirom da se radi o profesionalnom instrumentu, svi indikatori, kao i skale koje prikazuju trenutačnu dubinu, su premazani iluminacijskom bojom. Novost kod nove Aquatimer linije je novi sustav zaključavanja lunete – SafeDive system. Sustav integrira dva osnovna tipa lunete – unutarnji koji štiti mehanizam od prljavština i prašine i vanjski koji eliminira dodatnu krunicu i jednostavniji je za korištenje pod vodom. Sustav je napravljen da se može koristiti isključivo u smjeru obrnutom od smjera kazaljke na satu, jer bi u protivnom ronioc slučajno mogao produžiti vrijeme urona ili skratiti vrijeme sigurnosnog zastanka, čime bi si ugrozio život.

Poklopac novog IWC Deep Three modela je začudo pričvršćen isključivo vijcima, a pozadina je ukrašena reljefom i simbolom ronilačke kacige. Maksimalna dubina na koju je ovaj model deklariran je 100m.

Ako kojim slučajem preferirate izgledom malo ozbiljnije ronilačke modele, onda bi mogli odvratiti pogled na titanski Aquatimer 2000m. Sa 46mm primjera i ozbiljnom debljinom od 20.5mm sigurno neće proći nezamijećen na ruci. Rađen po karakteristikama prvog titanskog IWC ronilačkog modela, Ocean 2000, ovaj je sat vodootporan do smrtonosnih 2000m dubine. Brojčanik je napravljen da bude maksimalno čitljiv, sa izuzetno velikim kazaljkama i indikatorima premazanim iluminacijskom bojom.

Od ove je godine IWC po prvi puta krenuo koristiti mehanizme napravljene kompletno in-house za svoje 2000m ronilačke modele. Tako je za novi 2000m Titanium odabran Cal. 80110 mehanizam. Iako je mehanizam dizajniran i napravljen kompletno u IWC manufakturi, zanimljivo je da je za bazu korišten mainplate od ETA 7765 (ručno navijana verzija popularne 77XX serije mehanizama). Sustav ima čak 55 sati rezerve snage te posjeduje IWC-ov patentirani Pellaton sustav za efikasnije navijanje.

Kao i svi novi Aquatimer modeli, i 2000m Titanium također ima SafeDive system lunetu i isključivo dolazi na gumenom remenu.

Sa čeličnim kućištem od svega 42mm, Aquatimer Automatic je najmanji, najudobniji i gotovo sigurno najjeftiniji model u novoj liniji ronilačkih satova. Kao i prethodna generacija, predstavljen je u dvije, “dijametralno suprotne” verzije. Model sa crnim brojčanikom ima vrlo jasno definirane kazaljke i indikatore. Elementi koji su roniocima važni, poput minutne kazaljke i 15 minutne podjele na luneti su jasno obilježeni drugom iluminacijskom bojom kako ne bi došlo do zabune pod vodom. A kada smo već “pod vodom”, napomenimo kako će ovaj model sigurno i precizno raditi do 300m dubine, čisto dovoljno za 99% ronioca, bilo profesionalnih ili rekreativaca.

Verzija sa bijelim brojčanikom ima minimalistički dizajn koji se proteže duž cijeli brojčanik. Iako kompleksni indikatori izgledaju neuobičajeno i moderno u kombinaciji sa lunetom, čitljivost može biti smanjena radi kazaljki koje se dovoljno ne ističu. Dizajn lunete kod ovog modela ima nešto manje agresivan oblik u odnosu na stariju braću, ali i kod ovog modela je prisutan SafeDive system. Ovaj model je predstavljen na gumenom remenu, ali zahvaljujući quick-change sustavu, moguće je promijeniti gumeni remen u metalni za svega nekoliko sekundi.

U drugom djelu najave, predstavit ćemo vam Chronograph verzije nove Aquatimer linije.