Basel 2014: Omega Speedmaster MARK II Re-issue

Godine 1969. Omega je predstavila Speedmaster MARK II, nasljednika i obnovljenu verziju tada iznimno popularnog  i originalnog Speedmaster Professional modela koji je te iste godine u srpnju postao prvi službeni sat na Mjesecu. Novi MARK II model je sa svojim karakterističnim kućištem (još poznatiji kao BUND 2) postao simbol dizajna ’70 godina. 45 godina kasnije, Omega ponovno predstavlja javnosti re-issue mode lrađen po gotovo istim karakteristikama, ali sa nešto modernijim mehanizmom. Za detalje o novom MARK II modelu kliknite nastavak.

Novi MARK II modeli će biti predstavljeni u dvije verzije, kao što je bio i slučaj sa originalnim modelima iz 1969. Racing ili još poznatiji kao Exotic dial MARK II koji gledate na slikama je karakterističan po vrlo žarkoj narančastoj boji na indikatorima i kazaljkama koje se koriste za chronograph. Kazaljke i indikatori su premazani posebnom bojom koja reagira na UV svijetlo, jer su primarno bili namijenjeni za korištenje u kokpitu zrakoplova (vidi sliku dolje). Glavna novost u odnosu na stari model je korištenje iluminacije- i to u poprilično velikoj količini. Uz sve kazaljke i indikatore koji su premazani iluminacijskom bojom, također je premazana i tachymeter skala uz sam rub safirnog stakla. Tachymeter skale baš i nemaju neku preveliku funkciju u praksi, ali izgleda cool, to morate priznati!

Originalni Speedmaster MARK II iz 1969

Iluminacija pod UV svjetlom

Uz Exotic MARK II, Omega je predstavila i konzervativniju verziju sa crnim brojčanikom i kontrastnim bijelim indikatorima. Kućište je po gabaritima ostalo gotovo identično originalu (oko 42mm u promjeru), zadržan je čak i brušeni sunburst finiš na prednjem djelu sa poliranim crtama po rubu kućišta. Ljubitelji vintage Omega će biti oduševljeni i sa novim remenom, koji dizajnom i oblikom odgovara originalu. Nažalost, novi model neće nositi oznaku “Professional” koja je rezervirana za modele sa cal. 1861/1863 mehanizmom.

Unutar novog Speedmastera MARK II kuca Calibre 3330 automatic column-wheel chronograph mehanizam sa Co-Axial sidrenom zaprekom koji je certificiran po COSC standardu, čime je zagarantirano maksimalno dnevno odstupanje od -4/+6 sec. Datum – mali dodatak koji je možda falio na starom MARK II modelu je prisutan na novom modelu, a nalazi se unutar sub-diala na 6h. Omega Speedmaster MARK II je jedan od najcjenjenijih vintage modela u povijesti ove kompanije, stoga je gotovo sigurno da će i novi model postati novi hit na tržištu. Očekivana cijena za novi MARK II model je $6.250.